Βαθμολογία

Μετά από 29 χρόνια θητείας παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Καζακστάν

Αν δεν το αποφάσιζε μόνος του κανείς δεν θα μπορούσε να τον κοντράρει στις προεδρικής εκλογές του Καζακστάν. Ωστόσο, ο 78χρονος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ αποφάσισε μετά από 29 χρόνια να παραιτηθεί, καθώς από το 1990 βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα ηγεσίας της χώρας του..

«Έλαβα την απόφαση να παραιτηθώ από την προεδρική θητεία», δήλωσε ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ σε τηλεοπτικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι «ο λαός με τίμησε να γίνω ο πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου Καζακστάν».

Ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Καζακστάν, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος «Νουρ Οτάν».

Παράλληλα, υπέγραψε διάταγμα και ορίζει ως νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος είναι διπλωμάτης καριέρας , με σπουδές στην Μόσχα , μιλάει άπταιστα καζαχικά, ρωσικά, αγγλικά και κινεζικά και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Καζακστάν.

Πάντως, στη Μόσχα δεν άρεσε η παραίτηση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, με τον οποίο επικοινώνησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίστηκε ως «απροσδόκητη η παραίτησή του».