Βαθμολογία

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία

Τρόμος και φρίκη στη Νέα Ζηλανδία. To μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) τοπική ώρα σημειώθηκαν επιθέσεις ενόπλων σε δύο τζαμιά, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 40 ατόμων, 30 στο τζαμί Αλ Νουρ όπου έγινε και η πρώτη επίθεση και 10 στο τζαμί Λίνγουντ. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά. Ακόμα 48 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα για τις επιθέσεις, οι οποίοι έχουν εξτρεμιστικές απόψεις. Μάλιστα, ένας από αυτούς μετέδιδε live μέσω Facebook τη στιγμή της επίθεσης, όπου φαίνεται να φτάνει στο τζαμί, να βγάζει τον βαρύ οπλισμό από το πορτ μπαγκάζ και να εισβάλλει πυροβολώντας αδιακρίτως.

Ο ένας από τους δράστες βρισκόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα Μπρέντον Τάραντ και συχνά έκανε αναρτήσεις με όπλα και αναφερόταν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής. Ο δράστης είναι 28 ετών και Αυστραλός υπήκοος.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο. Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες, ή ακόμη και πρόσφυγες. Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτή την πράξη δεν είναι ένας από μας.

Δεν υπάρχει καμία θέση για πράξεις βίας τόσο ακραίες και χωρίς προηγούμενο. Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμά της η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.