Βαθμολογία

Αυξημένο 7,79% το καλάθι της Σαρακοστής

Έρευνα για τις τιμές των προϊόντων που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση κατά τη Σαρακοστή διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο των τακτικών τιμοληψιών του Τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου κι επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σουπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τις τιμές αυτές, υπολογίζεται το συνολικό κόστος ενός τυπικού εορταστικού καλαθιού. Συνοπτικά, το μέσο κόστος του καλαθιού ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 και 107,40 ευρώ. Οι τιμές της λαγάνας αφορούν, προφανώς, εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.
Σε σχέση με το 2018, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά, το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

naftemporiki.gr