Βαθμολογία

Πέθανε ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

Θλίψη προκαλεί η είδηση της απώλειας του Γιάννη Μπεχράκη. Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος έφυγε το Σάββατο (2/3) από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Είχε βραβευθεί με Πούλιτζερ και ήταν ένας εκ των πιο ταλαντούχων και διακεκριμένων φωτογράφων του Reuters, καλύπτοντας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πολεμικές συρράξεις στο Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011. Το 2016 ήταν επικεφαλής της ομάδας του Reuters που βραβεύθηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και τον Ιανουάριο του 1989 το Reuters του ανέθεσε την πρώτη αποστολή του στο εξωτερικό, στη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι.

Το 2000, όταν στη Σιέρα Λεόνε καλύπτοντας τον εμφύλιο μαζί με τους συναδέλφους του από το Reuters Κουρτ Σκορκ και Μαρκ Τσίλσομ και τον εικονολήπτη του Associated Press Μιγκέλ Γκιλ Μορένο, έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων. Ο Σκορκ, που ήταν και ένας από τους πιο στενούς φίλους του Μπεχράκη, και ο Μορένο σκοτώθηκαν. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ και ο Τσίλσομ κατάφεραν να επιζήσουν γιατί κρύφτηκαν στη ζούγκλα για ώρες.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"», είχε πει για το Πούλιτζερ. Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει δύο παιδιά.