Βαθμολογία

Πως προκρίνεται η Εθνική στην Ολυμπιάδα

Θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ η οποία θα επιδιώξει να επιστρέψει στις διακρίσεις.

Πέρα όμως από αυτό, μέσα από το Μουντομπάσκετ θα κριθεί και το αν θα μπορέσει να βρεθεί στην Ολυμπιάδα του 2020 στο Τόκιο, εκεί που στο ολυμπιακό τουρνουά θα λάβουν μέρος 12 ομάδες και εξασφαλισμένη παρουσία έχει μόνο η οικοδέσποινα Ιαπωνία.

Από εκεί και πέρα μένουν 11 εισιτήρια. Από αυτά τα 7 θα είναι βάσει κατάταξης και θα πάνε στις δύο πρώτες ομάδες από την Αμερική και την Ευρώπη και από ένα στις νικήτριες από την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία, επτά ομάδες που μαζί με την Ιαπωνία θα γίνουν οκτώ.

Μένουν 4 εισιτήρια τα οποία θα προκύψουν από ισάριθμα προολυμπιακά τουρνουά που θα λάβουν χώρα τον Ιούνιο του 2020. Οι 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξαιρουμένων όσων θα προκριθούν απευθείας, συν δύο επιπλέον ομάδες ανά ζώνη, ήτοι 24 ομάδες θα παλέψουν για τα 4 τελευταία εισιτήρια. Κάθε προολυμπιακό τουρνουά θα έχει έξι ομάδες, αλλά μόνο η πρώτη θα προκρίνεται στην Ολυμπιάδα.

Τέλος σημαντικό και καθοριστικό ρόλο θα παίξει η κατάταξη των ομάδων στο Παγκόσμιο καθώς θα υπάρχουν αγώνες για θέσεις κατάταξης σε όλες τις φάσεις ακόμα και για τις θέσεις 17-32. Θυμίζουμε ότι θα δημιουργηθούν οκτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου θα προκρίνονται στη δεύτερη φάση ομίλων, όπου και εκεί θα προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες.