Βαθμολογία

Εγκαινιάζεται το μουσείο σιτηρών

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στις 12.30 το πρωί το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων της Λάρισας στον Μύλο του Παππά. Οι υπάλληλοι στο Μουσείο εργάζονται πυρετωδώς ώστε να είναι όλα έτοιμα την ημέρα των εγκαινίων που θα ανοίξει και επίσημα τις πύλες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ξενάγηση στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα, τη γενική διευθύντρια του Δήμου Λαρισαίων κ. Ευαγγελία Γιοβρή και την ξεναγό κ. Κωνσταντίνα Κόντσα.

Η κ. Κόντσα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ιστορία του σημαντικότερου μνημείου της νεότερης περιόδου της πόλης, που μέχρι τις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως αλευρόμυλος αλλά και για τα εκθέματα που λειτουργούν στο Μουσείο και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει και μέσω των διαδραστικών εκθεμάτων αλλά και της τεχνολογίας όλα τα στάδια επεξεργασίας των σιτηρών μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στο ράφι ως προϊόν. Για να φτάσει όμως το Μουσείο στη σημερινή του μορφή και γενικότερα ο Μύλος του Παππά που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κυψέλη πολιτισμού που φιλοξενεί εκατοντάδες εκδηλώσεις και προσελκύει χιλιάδες κόσμου έγιναν κάποιες πολύ σημαντικές εργασίες. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Γιοβρή οι μελέτες που έγιναν αφορούσαν:

- Συντήρηση αναστύλωση και αναπαλαίωση κεντρικού κτιρίου ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ για την επανάχρησή του ως Πολιτιστικό Κέντρο (1996-1999), προϋπολογισμού: 947.14,72 ευρώ.

Μελετητές: Δημήτρης Λαγός /Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ανθή Τσιτσά-Αναστάσιος Μαντέλος /Πολιτικοί Μηχανικοί και Γεώργιος Στεφανάκης /Μηχανολόγος Μηχανικός.

- Μουσειολογική-Μουσειογραφική Μελέτη Μύλου Παππά (2010-2014), προϋπολογισμού:186.336,78 ευρώ. Μελετητές: Κ. Σκρουμπέλος-Φ. Σκρουμπέλος & Συνεργάτες Ο.Ε. ‘Μέτρον’ / Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, Π.-Ι. Ζαννής και συνεργάτες Α.Ε. Η/Μ Μελετών.

Ειδικοί σύμβουλοι συνεργάτες: Α.Μαντέλος /Πολιτικός Μηχανικός, Ε. Σταυράκη /Μουσειολόγος ΜΑ, Α. Χατζηγώγα /Αρχιτέκτων Μηχανικός, Α.Χατζηγώγας /Μηχανολόγος Μηχανικός και Θ.Ψυχογιός /Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος. Τα έργα περιελάμβαναν:

-Συντήρηση-αναστήλωση κεντρικού κτιρίου Μύλου Παππά (άμεσες επεμβάσεις) (2002-2003), προϋπολογισμού: 560.139,60  ευρώ.

-Συντήρηση-Αναστήλωση και Αναπαλαίωση κεντρικού κτιρίου Μύλου Παππά για την επανάχρησή του και κατασκευή κινηματογράφου-στεκιού-λεβητοστασίου, προϋπολογισμού 1.142.773,29 ευρώ. Χρηματοδότηση: ΕΤΕΡΠΣ - Β’ ΚΠΣ.

-Αποκατάσταση ιστορικού διατηρητέου μνημείου παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης Μύλου Παππά (2004-2005), προϋπολογισμού 2.215.868  ευρώ. Χρηματοδότηση Γ’ ΚΠΣ

-Πολιτιστικό κέντρο-Μουσείο ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ (2010-2015), προυπολογισμός: 3.796.929,07 ευρώ. Χρηματοδότηση: Ε.ΣΠ.Α. 2007-2014.

Προτεραιότητας 03- Βελτίωση του Επιχειρησιακού περιβάλλοντος του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με υπεύθυνη προγράμματος του ΥΠΑΝ την κ. Μαρίνα Γιαννίρη, Πολιτικό Μηχανικό.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ