Βαθμολογία

«Θα με ευγνωμονείς που δεν έγινες νέος Αντώνης Σαμαράς...»

Δεν άφησε αναπάντητα ο Αλέξης Τσίπρας όσα του κατελόγισε νωρίτερα την Παρασκευή (8/2) και από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος. «Θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση, θα με ευγνωμονείτε που δεν καταγραφήκατε στα κιτάπια της ιστορίας ως νέος Αντώνης Σαμαράς», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα σας ακολουθήσω στην προσπάθεια να αποκαθηλώσετε ένα σημαντικό κομμάτι όσων κατάφερε η συγκυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Μάλιστα, αφιέρωσε στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη στον πρώην υπουργό Άμυνας, αναφέροντας σχετικά: «Καινούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους».

Στο ίδιο ποιητικό ύφος απάντησε ο Π. Καμμένος, θυμίζοντας ποίημα του αγωνιστή του 1821 Ματρόζου, που είχε πει ότι «αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, οι καπετάνιοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επανέλαβε τα επιχειρήματά του εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και συνέχισε να κινδυνολογεί.

«Εσείς έρχεστε σήμερα και κινδυνολογείτε. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έχετε ακολουθήσετε αυτή την πεπατημένη. Δεν φτάνει να ζητάτε εκλογές στην Ελλάδα. Τώρα ζητάτε και στη Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο σύντομα. Στην κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών θα υποστείτε μία δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Όλο αυτό το σύστημα που είχατε στήσει ήταν μία φενάκη. Το στήσατε για να δημιουργήσετε μία στρεβλή εικόνα στην ελληνική κοινωνία.

Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Θα πέσετε μέσα στην παγίδα σας για άλλη μία φορά. Εσείς στήσατε μόνοι σας τις παγίδες που έχετε πέσει μέσα. Εσείς λέγατε ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, ότι θα κοπούν οι συντάξεις, ότι δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως ο πολιτικός αρχηγός του οποίου όλα τα αφηγήματα έχουν διαψευστεί», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Για άλλη μία φορά σας λέω ότι δεν έχετε διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή κάνετε πώς δεν την έχετε διαβάσει. Προσπαθήσατε να καλύψετε την ατυχή δήλωση του αντιπροέδρου σας κ. Γεωργιάδη ότι δεν αναγνωρίζει την Βόρεια Μακεδονία και προσπαθώντας να το εξηγήσετε είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

Εγώ θα τον αποκαλώ με το δικαίωμα που μου δίνει η συμφωνία. Θα τον καλωσορίσω ως τον Σλαβομακεδόνα, τον Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό. Δεν θα τον καλωσορίσετε πράγματι ποτέ γιατί δεν θα σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματος σας και γιατί δεν θα γίνετε πρωθυπουργός. Θα μείνετε στο περιθώριο της ιστορίας με αυτούς τους ακραίους.

Εσείς παρά το γεγονός ότι παριστάνατε τον κόκορα δεν τολμήσατε να καταθέσετε πρόταση μομφής. Τώρα μιλάτε για θεσμική αυθαιρεσία. Γι' άλλη μια φορά σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».