Βαθμολογία

Μπεριτζάς: «To πλάνο του Φαλανιακού έφερε την πρωτιά»

Ο τεχνικός ηγέτης του Φαλανιακού κ. Τάσος Μπεριτζάς με αφορμή το φινάλε του πρώτου γύρου στην Α’ ΕΠΣΛ παρέθεσε μια μεγάλη συνέντευξη στο athleticlarissa.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

Ο καταξιωμένος προπονητής με παραστάσεις σε Εθνικές κατηγορίες αλλά και κλιμάκια της Εθνικής ανοίγει τα χαρτιά του για πρώτη φορά φέτος και εξηγεί βήμα – βήμα τα όσα έχουν γίνει από πέρυσι στον Φαλανιακό, μέχρι τη φετινή σεζόν – πρόκληση για τον ιστορικό σύλλογο που διεκδικεί την άνοδο στην Γ’ Εθνική αλλά και επιδιώκει να κατακτήσει το κύπελλο της ΕΠΣΛ.

Εξηγεί τη φιλοσοφία του, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και το όραμα της διοίκησης. Αναλύει τους αντιπάλους του Φαλανιακού και δίνει με γλαφυρό τρόπο να καταλάβουν άπαντες γιατί το φετινό πρωτάθλημα αναμένεται να είναι από τα συναρπαστικότερα. Να θυμίσουμε πως ο Φαλανιακός κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, είναι στην πρώτη θέση και παραμένει αήττητος. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:  

Η απόφαση και η προοπτική

Στην αρχή τοποθετήθηκε για την απόφασή του να αναλάβει πέρυσι την ομάδα… «Όταν με πήραν τηλέφωνο πέρυσι οι άνθρωποι του Φαλανιακού σίγουρα προβληματίστηκα γιατί όταν έρχεσαι και από υψηλότερο επίπεδο και έχεις μάθει να λειτουργείς κατά κάποιο τρόπο επαγγελματικά τα σκέφτεσαι όλα. Αποφάσισα να συζητήσω μαζί τους και εκεί με εντυπωσίασαν οι άνθρωποι της διοίκησης, ο πρόεδρος (Αστέριος Αμανατίδης) και ο γενικός αρχηγός (Αποστόλης Καρακίτσιος) με τον τρόπο που με προσέγγισαν, σίγουρα και η ιστορία της ομάδας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου.Μετά από συζήτηση ήμουν πεπεισμένος πως θα κάνουν τα πάντα οι άνθρωποι αυτοί ώστε η ομάδα πρώτον να ορθοποδήσει και να σωθεί γιατί ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα και να θέσει τις βάσεις συγχρόνως για να πρωταγωνιστήσει την επόμενη χρονιά. Με εντυπωσίασαν που ήθελαν να κάνουν ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο. Όλα αυτά λοιπόν με έκαναν να θέλω να δουλέψω σε αυτή την ομάδα, και μέχρι σήμερα τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο δεν έχει γίνει σε όσα έχουμε συμφωνήσει».

Οι περσινές δυσκολίες του Φαλανιακού και η «αναγέννησή του»

«Δυσκολίες υπήρχαν πάρα πολλές και κυρίως στο ποδοσφαιρικό τμήμα, βρήκα παιδιά σε μια κατάσταση απογοήτευσης, εκεί για να τα αλλάξεις αυτό βάση και της βαθμολογίας αφού η ομάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο ήθελε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Οι παίκτες που ήταν όλοι τους εξαιρετικοί χαρακτήρες, βλέποντας την Διοίκηση να προσλαμβάνει έναν προπονητή από παραπάνω κατηγορίες σιγά – σιγά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι κάτι θα αλλάξει. Προσπαθήσαμε να τους περάσουμε κάποια πράγματα τόσο μέσα στα αποδυτήρια όσο και μέσα από την προπόνηση, κυρίως θέματα νοοτροπίας, βάζοντας στόχους και κανόνες. Με πολύ συζήτηση και προσπάθεια άρχισαν να καταλαβαίνουν τα παιδιά ότι έχει νόημα να πηγαίνουν στο γήπεδο, υπάρχουν στόχοι, υπάρχει αρχή μέση και τέλος, έχουν δίπλα τους προπονητές και Διοίκηση που θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη των στόχων, που ήταν πρωτίστως η παραμονή της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία είτε απευθείας είτε με τη διαδικασία των μπαράζ και ταυτόχρονος τις βάσεις για να πρωταγωνιστήσει την επόμενη χρονιά. Στην κανονική διάρκεια δεν καταφέραμε να σωθούμε για ένα βαθμό, όμως ήμασταν σίγουροι πως η ομάδα θα τα καταφέρει στα μπαράζ. Παράλληλα στόχος ήταν μόλις σωθεί και μαθηματικά η ομάδα να μείνουν όσα περισσότερα παιδιά το καλοκαίρι και να γίνει ο καινούριος προγραμματισμός. Αποκτήθηκαν λοιπόν παιδιά πέρυσι τον Ιανουάριο με μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια, οι οποίοι ήταν καλοί χαρακτήρες και αποδεκτά από το υπάρχον σύνολο γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό σε μια ομάδα. Εμείς καταφέραμε όλοι μαζί να βρούμε αυτά τα παιδιά όπως ήταν οι Ιωαννίδης, Λεσάϊ, Δημητρέλης, Μπιμπλιτζής, και να τους πείσουμε για το εγχείρημά μας έτσι ώστε να έρθουν και να μείνουν. Αυτοί λοιπόν ήταν οι παράγοντες που προχωρήσαμε όλοι μαζί συν το γεγονός πως η διοίκηση ήταν και παραμένει κάθε μέρα στο γήπεδο ώστε να έχουμε ότι χρειαζόμαστε. Δώσαμε μεγάλη βάση στην περίθαλψη τραυματισμών με εξειδικευμένους γιατρούς και σε ότι άλλο πρόβλημα προέκυπτε, έτσι ώστε τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά όλα αυτά λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι τα έχει μόνο ομάδα ανωτέρων κατηγοριών. Η ομάδα λοιπόν έχοντας όλα αυτά απελευθερώθηκε στα μπαράζ, έπαιξε και καλό ποδόσφαιρο, είχε πειθαρχία, είχε διάρκεια, είχε σταθερότητα και αυτήν ήταν αν θέλετε η κληρονομιά για να συνεχιστεί και ο στόχος της επόμενης χρονιάς».

Οι περσινές βάσεις και η εξέλιξη…

«Αλλάξαμε λοιπόν την φιλοσοφία της ομάδας και είπαμε πως στον Φαλανιακό θα αγωνίζεται αυτός που μπορεί να ακολουθεί τους κανόνες και το όραμά μας. Παράλληλα θέλουμε να αναδεικνύουμε παιδιά που είναι από την ακαδημία μας, απλά υπάρχει απόσταση ηλικίας από το ανδρικό τμήμα, γι’ αυτό χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να ενσωματωθούν στη μεγάλη ομάδα αρκετά ταλαντούχα παιδιά, υπάρχουν όμως ήδη 4-5 παιδιά ταλαντούχα σε μικρή ηλικία που μέσα από σκληρή δουλειά και υπομονή μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και να αναδειχθούν. Όλοι λοιπόν οι ποδοσφαιριστές μας θα πρέπει να παίζουν για την ιστορία και τη φανέλα του Φαλανιακού, γιατί έχει εκπροσωπήσει το Λαρισινό ποδόσφαιρο και εκτός νομού, δεν είναι λοιπόν μία τυχαία φανέλα, μία τυχαία ομάδα. Το περσινό καλοκαίρι λοιπόν, αφού μπήκαν οι βάσεις τις πειθαρχίας της προπόνησης και γενικότερα της κουλτούρας που θα επιθυμούσαμε από την προηγούμενη χρονιά, όλοι ξέρανε πλέον και εφόσον η διοίκηση στηρίζει τον προπονητή πως «ένα και ένα κάνουν δύο»,  άρα όποιος ήθελε να μείνει στην ομάδα ή όποιος ήθελε να έρθει, ήξερε πως οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, είναι η διεκδίκηση του πρωταθλήματος, η άνοδος και το κύπελλο. ΄Ημασταν τυχεροί που μετά από πολύ μεθοδική προσπάθεια ήρθαν στη ομάδα μας παίκτες συγκεκριμένοι, εξαιρετικοί χαρακτήρες και επαγγελματίες, που αρκετοί αγωνίστηκαν και σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Αυτά όλα τα παραπάνω για να τα πετύχεις χρειάζεται μεγάλη και συνεχή προσπάθεια, δεν σημαίνει πως θα τα κατακτήσεις μόνο με τη φανέλα και την ιστορία, γιατί υπάρχουν και άλλες αξιόλογες ομάδες και αυτό το αποδεικνύει το τωρινό πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται πως υπάρχει δρόμος ακόμα, αυτό μαρτυρά και η βαθμολογία. Ενδεχομένως κάποια παιχνίδια να έχουν ποιότητα, κάποια άλλα όχι. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αυτή η ποιότητα που θα επιθυμούσαμε στο πρωτάθλημα σε διάρκεια, αλλά υπάρχουν όμως ποιοτικοί παίκτες και ματς».

Ο απολογισμός του πρώτου γύρου

«Σίγουρα περίμενα η ομάδα να έχει μια καλή πορεία, να παίζει καλό ποδόσφαιρο, περίμενα να συγκεντρώνει βαθμούς, κανείς δεν προγραμματίζει να είναι αήττητος και φυσικά υπάρχουν και απρόοπτα. Μέσα όμως από τους κανόνες που έχουμε βάλει, την πειθαρχία και τους κανόνες της προπόνησης κατάλαβαν όλοι οι παίκτες πως για όλα υπεύθυνος  στα αποδυτήρια είναι ο προπονητής και παλεύει για το καλύτερο. Κανένας παίκτης δεν μπορεί να περάσει το δικό του λοιπόν, γιατί για να επιτευχθούν οι στόχοι σε μια ομάδα απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η συνεργασία η πειθαρχεία ο σεβασμός και η σκληρή δουλειά , αυτό το πνεύμα λοιπόν το περνάει αρχικά η διοίκηση και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτό λοιπόν εξ’ αρχής η διοίκηση το στήριξε και είναι μεγάλο «όπλο» αυτό για έναν προπονητή».

Η μέχρι τώρα απόδοση της ομάδας και οι δυνατότητες εξέλιξης…

«Αυτό που έχει κάνει η ομάδα στην προπόνηση δεν το έχει βγάλει ακόμη στα παιχνίδια 100%. Ο αγώνας δεν είναι προπόνηση, σίγουρα προετοιμάζεσαι. Στο ματς έχεις να αντιμετωπίσεις έναν αντίπαλο που δεν τον ξέρεις, δεν ξέρεις λοιπόν σε τι μέρα θα είναι και έχουμε αξιόλογους αντιπάλους και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, απλά υπάρχει διαφορά στη νοοτροπία, στην προπόνηση και στη συγκέντρωση την κάθε φορά στον αγώνα. Εκεί είναι η διαφορά και πως αυτοί οι ερασιτέχνες παίκτες ακολουθούν το πλάνο του προπονητή, εκεί είναι οι διαφορές στις ομάδες κατά την δική μου άποψη. Οι παίκτες μας αυτό που έχουν πετύχει έως τώρα είναι πολύ σημαντικό και κατά μεγάλο βαθμό είναι δικό τους κατόρθωμα, δουλεύουν σκληρά στο γήπεδο είναι προσωπικότητες και εγωιστές, όμως πρέπει να συνεχίσουν έτσι για τι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, όποιος δουλεύει δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η διακοπή μας έκανε ζημιά αγωνιστική, μας έχει βγάλει έξω από τον προγραμματισμό. Τώρα ξεκινώντας μετά την διακοπή, ήμαστε ακόμη στην αρχή. Νομίζω πως στα τρία παιχνίδια μετά τη διακοπή στα δύο τα καταφέραμε, εκτός του ματς του Τυρνάβου που εμείς πήραμε ότι αξίζαμε, συνετέλεσαν όμως και κάποιοι άλλοι παράγοντες. Δεν ασχολούμαστε ποτέ με την διαιτησία, ο προπονητής είναι αυτός που θα βάλει τους κανόνες και θα περάσει στους παίκτες του τον τρόπο που θα αγωνιστούν, εάν ο προπονητής περάσει τη νοοτροπία πως θα ασχολούμαστε με τη διαιτησία τότε εκεί θα υπάρχει πρόβλημα, εμείς δεν είμαστε αυτής της φιλοσοφίας το καταφέρει αρκετά, κοιτάμε πάντα να κερδίζουμε τους πάντες και να αφήνουμε τον διαιτητή να κάνει την δουλειά του είναι άλλοι αρμόδιοι να τον κρίνουν, να βάλουμε και εμείς οι προπονητές ένα λιθαράκι στο να ανέβει το επίπεδο του πάγκου στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να μην διαμαρτυρόμαστε συνέχεια, προστατεύοντας το ποδόσφαιρο και του παίκτες μας. Λίγο πολύ κατά μέσο όρο μπορείς να καλύψεις ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην διάρκεια της χρονιάς αρκεί να καταλάβεις γρήγορα τα λάθη που κάνεις για να μην τα επαναλάβεις».

Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, οι τραυματισμοί και οι αποχωρήσεις…

«Οι ομάδες πρέπει να βασίζονται στο σύνολο και να υπάρχουν και οι ηγέτες, χωρίς να βασίζεται μόνο σε αυτούς. Σίγουρα αποχώρησαν κάποια παιδιά όπως ο Μπλέντι που για εμάς λείπει από το σύνολο του ρόστερ. Η ομάδα λοιπόν έγινε με την νοοτροπία του συνόλου. Προσπαθήσαμε να φέρουμε παίκτες στην ομάδα, τον Ιανουάριο θα πάρεις ένα παίκτη που θα κάνει πραγματικά τη διαφορά και αυτός θα προσαρμοστεί σε εμάς και όχι εμείς σε αυτόν. Ήρθαν παιδιά μέσα από πολύ σκέψη και μελέτη και μετά από κουβέντα γιατί πρέπει να προσαρμοστούν χθες, δεν υπάρχει χρόνος. Ήρθε ο Ακριβόπουλος και ο Μπέης και θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό να προσαρμοστούν στο ίδιο επίπεδο με την υπόλοιπη ομάδα, είναι καλοί παίκτες και το σημαντικότερο καλοί χαρακτήρες. Έτσι λοιπόν έγινε ο σχεδιασμός σε συνεργασία πάντα και με τον Μιχάλη Μαλαμά τον συνεργάτη μου, όπως και τον Λεωνίδα Κιόρογλου που είναι υπεύθυνος για τους τερματοφύλακες και είναι κάτι εντελώς διαφορετικό όσον αφορά την προπόνηση των τερματοφυλάκων».

Η άποψη του Τάσου Μπεριτζά για τη «μάχη» της ανόδου…

«Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε κάποια γκρουπ, σίγουρα οι τρεις ομάδες που είμαστε εκεί τώρα στην τετράδα, συν την Ελασσόνα και το Μακρυχώρι που ανεβαίνει, όλες αυτές οι ομάδες θα διεκδικήσουν την τετράδα. Υπάρχει μια σειρά παιχνιδιών που είναι τα μεταξύ μας που εκεί θα φανεί αν μια ομάδα μπορεί να ξεφύγει βαθμολογικά. Θα ήταν πολύ παρακινδυνευμένο να πω τώρα εγώ ότι δεν θα έχει μπαράζ, γιατί οι διαφορές είναι μικρές, σίγουρα ομάδες με σταθερότητα έχουν το πλεονεκτικά, ίσως μετά από 5-6 αγωνιστικές να μπορώ να πω με επιφύλαξη πάλι αν θα γίνουν τελικά μπαράζ ή όχι γιατί θα έχουν γίνει κάποια μεταξύ μας ματς και θα έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση. Ο Φαλανιακός στον πρώτο γύρο πήρε όλα τα ντέρμπι, εμείς αν δείξουμε την ίδια σταθερότητα, την ίδια απόδοση και την ίδια τύχη θα έλεγα γιατί όλα χρειάζονται, τότε ο Φαλανιακός θα έχει διαφορά πάνω από έξι πόντους, με αν όμως δεν παίρνεις πρωτάθλημα ούτε αλλάζεις κατηγορία, θα δούμε στις άσπρες γραμμές τι θα γίνει. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δείχνουν πως θα γίνει ένα συναρπαστικό βαθμολογικά πρωτάθλημα, απέναντι σε 4-5 ομάδες με μικρές διαφορές. Ο Φαλανιακός έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ατού που είναι το οικογενειακό κλίμα, τις συνθήκες που παρέχει η διοίκηση, αποδυτήρια, συμφωνίες, ιατρική περίθαλψη και σίγουρα αυτά τα συναντάς μόνο σε επαγγελματικές κατηγορίες και όχι πάντα. Αυτό λοιπόν είναι μεγάλο ατού για εμάς που πιθανόν να το έχουν και άλλες ομάδες, αλλά εγώ θα μιλήσω για εμάς. Νομίζω δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό και αυτό το έχουμε περάσει στους παίκτες».

Η «Ιθάκη» του Τάσου Μπεριτζά είναι ο Φαλανιακός

«Στον Φαλανιακό παρέχονται αυτή τη στιγμή όλα όσα θέλει ένας προπονητής. Αυτό που υπάρχει εδώ, θεωρώ κοντά στο 100% δεν το έχω συναντήσει αλλού, αν και υπήρχαν ομάδες που δούλεψα πολύ σοβαρά με παράγοντες εξαιρετικούς και όραμα. Αλλά μετά από λίγο χρονικό διάστημα παρουσιαζόταν οι συμβουλάτορες και παρασύρανε κάποιους ανθρώπους και αλλάζανε κάποιες καταστάσεις. Εδώ στον Φαλανιακό είναι όλοι μια γροθιά και υπάρχει άριστη συνεργασία. Αυτό που έχω βρει στον Φαλανιακό είναι πολύ σημαντικό, η τήρηση της φερεγγυότητας σε ότι  έχει συμφωνηθεί, είναι το σημαντικότερο, και δεν τηρείται παντού. Για μένα «σημαία» είναι η τιμή και η υπόληψη. Όποιος είναι τίμιος γι’ αυτό που θα πει ακόμη και αν είναι λάθος αυτό είναι το σημαντικότερο και αυτό χτίζει συνεργασίες. Εγώ έτσι λειτουργώ. Εγώ θέλω να κοιμάμαι το βράδυ ήσυχος και σας το λέω κοιμάμαι ήσυχος».

«Κεφάλαιο» ο Μιχάλης Μαλαμάς

«Για τον Μιχάλη όταν πήγα στην ομάδα και ήξερα πως ήταν εκεί, είχα θέσει όρο να συνεχίσω αυτή τη προσπάθεια μαζί του, ήταν προϋπόθεση. Ήξερα τον χαρακτήρα του και την τιμιότητά του. Για μένα ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό με βοήθησε πάρα πολύ ώστε να πετύχουμε την σωτηρία της ομάδας. Θεωρώ πως ο Μιχάλης είναι ένας πολύ σημαντικός συνεργάτης και προσπαθεί να περάσει τις δικές του γνώσεις στην προσπάθεια που κάνουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και όχι μπάλα. Έχει κανόνες και αυτός όπως η πειθαρχία και η τιμιότητα και όλοι φυσικά έχουμε μερίδιο σε αυτή την επιτυχία. Νομίζω πως εξίσου μας αναλογεί και τους δύο η πορεία της ομάδας και φυσικά από το πόστο του και ο Λεωνίδας Κιόρογλου για το κομμάτι των τερματοφυλάκων που δουλεύει τρία εξαιρετικά παιδιά και δεν τους αφήνουμε να νιώθουν ότι δουλεύουν μόνοι τους».

Η συσπείρωση των παλαιμάχων και η ένωση με την ομάδα

«Είναι πολύ σημαντικό που μια ομάδα έχει ενεργό σύνδεσμο παλαιμάχων και αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ιστορία. Εμείς που είμαστε νεώτεροι έχουμε υποχρέωση να ξέρουμε την ιστορία αυτής της ομάδας για να έχουμε και ανάλογο λαμπρό μέλλον. Αυτή είναι η αρχή η δικιά μου. Οι παλαίμαχοι βοήθησαν πολύ και πέρυσι και υπήρχε συσπείρωση ώστε να σωθεί η ομάδα. Φέτος η εκδήλωση ήταν πάρα πολύ καλή και σημαντική για εμάς, μας έδωσε περισσότερη δύναμη για τη συνέχεια, αφού εκεί βρέθηκαν εμβληματικές μορφές του Φαλανιακού που με τις ομιλίες τους εξήραν την πορεία της ομάδας, δήλωσαν στήριξη και ανάλογη συνέχεια για την επίτευξη των στόχων».

Ο κύριος Φίλιππας, η «μαμά» των αποδυτηρίων

«Θεωρώ πως ένας φροντιστής σε μια ομάδα είναι το άλφα και το ωμέγα, είναι η «μαμά» του σπιτιού. Ο Φίλιππας είναι η μητέρα όλων αυτών των παιδιών και των προπονητών και νομίζω πως είναι πάρα πολύ σημαντική η προσφορά του εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα».

Κάλεσμα στον κόσμο του Φαλανιακού

«Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο, να στηρίξει την προσπάθεια, να στηρίξει την φανέλα και την ιστορία του Φαλανιακού».