Βαθμολογία

Τσίπρας για τις σχέσεις του με Ερντογάν

Την ανάγκη οικοδόμησης αμοιβαίας επωφελούς σχέσης επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την οικονομική κρίση και την επίλυση προβλημάτων με τους γείτονές της, όπως η Βόρεια Μακεδονία, άνοιξε μια νέα σελίδα το 2019 και εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση που θα ωφελήσει τόσο τους λαούς μας όσο και την περιοχή μας» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το 2016, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υποστήριξαν ανοιχτά ενάντια στους κινηματίες. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ακολούθησε περίοδος επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό με την κράτηση των δυο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, με αποκορύφωμα τις επιθετικές δραστηριότητες των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Αναγνώρισε ότι η σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν «έχει περάσει από πολύ δύσκολες στιγμές», αλλά, όπως διευκρίνισε, βασίζεται στον σεβασμό και την ειλικρίνεια. «Βασίζεται σε συνεχείς προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας αρμονικής σχέσης». Σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία επέδειξαν υψηλό επίπεδο συνεργασίας βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. «Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» σημείωσε. Στην Ευρώπη, η διαδικασία ασύλου εξακολουθεί να είναι πολύ αργή σε ορισμένες χώρες, και η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερες στον τομέα αυτό, πρόσθεσε.

«Η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να αυξήσει την υποστήριξή της προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ρεύματα και να απορρίψει τις ατζέντες που δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στην Ευρώπη, η διαδικασία ασύλου εξακολουθεί να είναι πολύ αργή σε ορισμένες χώρες, και η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερες στον τομέα αυτό» σχολίασε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Όπως σημείωσε «η ΕΕ πρέπει να βρει έναν τρόπο να εντείνει την υποστήριξή της προς τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές και να απορρίψει τις ατζέντες που δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τις ανθρωπιστικές αρχές». «Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα» τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός ζήτησε μια μόνιμη και δίκαιη λύση που θα διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ και τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά θα εργαστούν προς όφελος του συνολικού λαού της Κύπρου.

πηγή: skai.gr