Βαθμολογία

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει οι αγρότες, με τις δράσεις του να εντείνονται. Στον κόμβο της Νίκαιας το μπλόκο ενισχύεται, με την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης να παραμένει την Τρίτη (29/1) κλειστή και στα δύο ρεύματα.

Τρακτέρ από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα έχουν στήσει «ενιαίο πανθεσσαλικό» μπλόκο, ενώ γενικότερα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχουν στηθεί 14 σε όλη την Ελλάδα. Η Τροχαία έχει προχωρήσει από τη Δευτέρα (28/1) σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με εκτροπές, τόσο στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη όσο και προς Αθήνα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, από τη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις οι Σερραίοι αγρότες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν με προορισμό το τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, στον Προμαχώνα, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Βέροιας.

Αντίστοιχα στον κόμβο του Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας-Θεσσαλονίκης μέσω Έδεσσας, έστησαν το μπλόκο τους οι αγρότες του Αμυνταίου και της Φλώρινας.

Κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και οι αγρότες της Κρήτης, με πέντε συνολικά μπλόκα να υπάρχουν στο νησί: δύο στο Ηράκλειο στον κόμβο των Πραιτωρίων και στο Τυμπάκι, δύο στο Ρέθυμνο στις Μάνδρες Αμαρίου και στην είσοδο των Ανωγείων και ένα στα Χανιά στα Μεγάλα Χωράφια.

Η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς αποφάσισε κινητοποιήσεις για τις 4 Φεβρουαρίου, ενώ οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία προς το παρόν ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους.

Αυτά που ζητούν είναι:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Φρένο στην ασυδοσία των βιομηχανιών και εμπόρων.
  • Να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». ‘Αμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – ‘Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται. (βαμβάκι, γάλα, όσπρια, ροδάκινα, κ.α ).
  • Αναπλήρωση του πραγματικού εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ζημιάς από τον Δάκο.
  • -Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου κατά 3000Euro από 1/1/2020. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • -Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  •  Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  •  Να μην έχουν καμιά επίπτωση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών.
  • Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. –
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  •  Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στα τσίπουρα.
  • Να αυξηθεί το ακατάσχετο των αγροτοκτηνοτρόφων στο ύψος των 12000 ευρώ προσαυξημένο με 3000 ευρώ για κάθε παιδί».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο και προαναγγέλλει δέσμη μέτρων για μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και για το φορολογικό.