Βαθμολογία

Ανακοίνωσε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ ο Τσίπρας

Σημαντικές ειδήσεις βγήκαν από το υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (28/1) στη Βουλή, προεδρεύοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, ή 11%, καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου από την 1η Φεβρουαρίου, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με χειροκροτήματα. Από εκεί και πέρα, κατά την έναρξη της ομιλίας του, έκανε λόγο για εκλογές το φθινόπωρο του 2019:

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας. Στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με την χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η έξοδος της χώρας στις αγορές, με έκδοση 5ετούς ομολόγου, κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. 

Η συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί τόσα πολλά... Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας, το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Σήμερα συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018» σημείωσε. Μειώσαμε, πρόσθεσε, την ανεργία στο 18,3% το 2018 από το 27% το 2014. 

Αποκάλεσε επίσης ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ το μήνα από το Φεβρουάριο. Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εξεταστούν επίσης οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο θεσμός του υποκατώτατου μισθού είναι απαράδεκτος, και κατάπτυστος, καθώς δημιουργούσε εργαζομένους «δύο ταχυτήτων», χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας.