Βαθμολογία

Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών!

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που μεταξύ άλλων ρυθμίσεων αναγνωρίζει ως Βόρεια Μακεδονία τη γείτονα χώρα, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 15.30 της Παρασκευής (25/1). Το «ναι» ακούστηκε από 153 βουλευτές, το «όχι» από 146, ενώ ο ανεξάρτητος πλέον Γρηγόρης Ψαριανός είπε «παρών».

Στα «ναι» στη Συμφωνία (πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), αξιοσημείωτα -αν και αναμενόμενα- ήταν αυτά των Κατερίνας Παπακώστας, Θανάση Παπαχριστόπουλου, Έλενας Κουντουρά, Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά, Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και Σπύρου Λυκούδη. Αντίθετα, από τους αποχωρήσαντες από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο Γιώργος Αμυράς. Επίσης «όχι» είπε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος νωρίτερα είχε υπογραμμίσει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια κράτησε 38,5 ώρες και συνολικά τοποθετήθηκαν επί του βήματος 200 βουλευτές.

Τέλος, επεισόδιο επιχειρήθηκε να προκληθεί από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η ένταση ξεκίνησε όταν αρχικά ο Κώστας Μπαρμπαρούσης φώναξε «όχι στους προδότες» με συνέπεια ο Βούτσης να αντιδράσει για να προκληθεί για λίγα λεπτά πανδαιμόνιο.