Βαθμολογία

Μνήμες «ξύπνησε» το Καλοχώρι με τον Παύλο Λάλο (PICS@VIDEO)

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας παρουσιάστηκαν την Τρίτη (15/1) δύο έργα με μεγάλη σημασία για τον τόπο μας. Ο λόγος για τα δύο βιβλία «Τα 3 χωριά Τόϊβασι, Καλοχώρι- Χειμάδι- Νέσσων, Ιστορία και μνήμες» του Παύλου Λάλου και «ΚΑΛΟΧΩΡΙ- Τόϊβασι –  Ανθρώπων Μνήμες,  Φωτογραφικό Λεύκωμα» του Συλλόγου ΜΕΣ Καλοχωρίου.

Της Βάσως Γκατζούλη

Το βιβλίο του Παύλου Λάλου είναι μια συνολική μελέτη του πολιτιστικού αποτυπώματος (Ιστορία, Λαογραφία) των κατοίκων των 3 χωριών Καλοχώρι- Χειμάδι-Νέσσων (παλιό Τόϊβασι), στην πλειοψηφία τους Ελληνόβλαχοι με ρίζες στο Περιβόλι της Πίνδου, που ολοκληρώθηκε με έρευνα 3 χρόνων. Χρειάστηκε να γίνει επίσκεψη- ταξίδι στο βουνό Γκαλισίτσα της Οχρίδας, όπου πριν έναν αιώνα οι παππούδες των Τοϊβασιτών είχαν τους θερινούς οικισμούς Πάνω και Κάτω Καλύβια Ιστόκ. Περιλαμβάνει το βιβλίο την έρευνα στο αρχείο της Κοινότητας Τόϊβασι- Καλοχωρίου, Συμβόλαια αγοράς από τούρκους Κονιάρους και 110 σελίδες αφηγήσεις κατοίκων. Το Λεύκωμα είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες των κατοίκων που συγκέντρωσε ο Σύλλογος ΜΕΣ Καλοχωρίου, διασώζοντας τα ήθη της περασμένης ζωής.

Και βίντεο... (1)

">http://

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν από περίπου πέντε χρόνια δύο νέα παιδιά 16 και 17 χρονών ξεκίνησαν να μαζεύουν από τα σπίτια του Καλοχωρίου τις παλιές φωτογραφίες έτσι ώστε να τις ψηφιοποιήσουν και να καταγράψουν όλα τα ονόματα των εικονιζόμενων. Έπειτα από διαρκή έρευνα και ουσιαστική μελέτη συγκέντρωσαν μεγάλο όγκο πληροφοριών που παρουσιάζεται σήμερα με τη μορφή του Λευκώματος. Αυτά τα παιδιά είναι οι Βαγγέλης Έξαρχος και Σωτήρης Σιούλας και αξίζουν ένα πολύ μεγάλο μπράβο.  

Και βίντεο... (2)

">http://

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κκ Ιερώνυμος, ο κ. Απόστολος Μπίλλης εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστού, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου. Επίσης στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος.

Την εκδήλωση συντόνισε και μίλησε ο Κώστας Σπανός, εκδότης του περιοδικού ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ο κ. Κώστας Πάνος, φιλόλογος, μίλησε για το 1ο βιβλίο, επίσης η συγγραφέας - εκπαιδευτικός κα. Κούλα Λέντζιου - Τρίκου, ο συγγραφέας - γιατρός κ.Νίκος Παπαθεοδώρου, για το λεύκωμα ΚΑΛΟΧΩΡΙ.

Ο Παύλος Λάλος, συγγραφέας του πρώτου βιβλίου, έκλεισε την παρουσίαση με προβολή εικόνων. Τέλος μοιράστηκε φυλλάδιο «Οι Βλάχοι στη Θεσσαλία» του συγγραφέα Νικολάου Μέρτζου. Χορηγός αυτής της προσπάθειας ήταν ο κ. Ελευθέριος Σαϊτης που χωρίς την ευγενική του χορηγία η έκδοση δεν θα ήταν δυνατή.

Το athleticlarissa ήταν εκεί και σας μεταφέρει χαρακτηριστικές εικόνες