Βαθμολογία

Μέρκελ: «Γνωρίζουμε πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα»

Με τον Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε την Παρασκευή (11/1) η Άνγκελα Μέρκελ και στο προσκήνιο βρέθηκε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Γερμανία Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι γνωρίζουν την οδύνη που προκάλεσαν οι ναζί και χαρακτήρισε «υπόθεση καρδιάς» την στήριξη στη χώρα μας.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι' αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών», σημείωσε μεταξύ άλλων, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει τις γερμανικές αποζημιώσεις «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Επίσης,εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει. «Ξεκινά μια νέα φάση, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε σε διμερές επίπεδο, με μια σειρά από συνεργασίες, από εταιρικές σχέσεις, σε επίπεδο νεολαίας, έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αλλά και οικονομίας.

Ελπίζω η ανάπτυξη, η οποία πραγματικά υπάρχει πλέον, να έχει αντίκτυπο σε όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά ύπαρξης της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», σημείωσε.

Aπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Γερμανία Καγκελάριο για τη στήριξή της στην προσπάθεια της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρωζώνη: «Με τη στάση σας αυτή, εκτός από τη διαχρονικώς εγνωσμένη φιλία σας προς την Ελλάδα, αναδείξατε ακόμη περισσότερο και την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία. Και τούτο, διότι όλοι σήμερα αποδέχονται αφενός ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πλην όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα, στη χορεία των κρατών-μελών της».