Βαθμολογία

Τσίπρας: «Θα πάω σε εκλογές αν υπάρξει πολιτικό πρόβλημα...»

Tην προσφυγή στις κάλπες θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας, εφόσον ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του την Τετάρτη (9/1) στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, λέγοντας σχετικά: «Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία ημέρα που το Σύνταγμα της δίνει για να κυβερνά. Δουλεύω προς σ' αυτή την κατεύθυνση.

Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι επίσης αληθές ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας. Παρ' όλα αυτά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Σε αυτή την εκδοχή θα προχωρήσω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: «Πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για άλυτο πρόβλημα εξαιτίας της αδράνειας κυβερνήσεων. Είναι βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμά μας είναι η θέση που απέκτησε η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Αν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα είναι η αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Το μόνο που υπάρχει είναι διαρκής ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί και η ανάγκη να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Αυτό μπορεί να το κάνεις κάποιος σε άλλα θέματα αλλά όχι στα εθνικά.

Κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τα οφέλη και δεν ξέρει τι ψηφίζει. Είναι όλα στο φως. Και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία. Και δεν θα τις πάρει μόνο η κυβέρνηση. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν. Και όλα τα κόμματα θα πάρουν θέση απέναντι στην ιστορία.

Αν μετά απ’ όλα αυτά που βγάζουν όλες τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το Σύνταγμα έρθουμε εμείς και πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται μήπως χάσει κάποιους ακροδεξιούς ή ο κ. Σαμαράς διασπάσει το κόμμα του και ο κ. Καμμένος δεν είναι σε θέση να ψηφίσει, η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς. Αν θεωρούμε ότι αυτό είναι το όφελος της χώρας, ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του».

Για το πρόβλημα της μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας ανέφερε: «Θεωρώ ότι και τα δύο είναι θέματα ανύπαρκτα και αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δει ένα θέμα μέσα από το πρίσμα του μικροκομμματικού πολιτικού συμφέροντος». Επίσης, δήλωσε:

Για τον Πάνο Καμμένο: «Όταν ο Καμμένος λέει ότι “δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την κυβέρνηση”, δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική κρίση. Ο κ. Καμμένος πιστεύω ότι δεν θα το κάνει αυτό. Δεν θα επιλέξει να ρίξει ο ίδιος νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που φαίνεται να έχει μεγάλο άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα χωρίς να ψηφιστεί η συμφωνία. Γιατί γνωρίζει ότι αυτά που λέει εδώ για να χαϊδέψει αυτιά δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός να τα αρθρώσει στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Για την υπόθεση Novartis: «Είχα την ενημέρωση που οφείλω να έχω από τον θεσμικό ρόλο μου. Είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. Είναι μυστική διαδικασία. Δεν είναι ο θεσμικός ρόλος μου να γνωρίζω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ, όμως, ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτότατο και ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης. Δεκάδες εκατομμύρια χάθηκαν από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

Για το αν θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Απολύτως ναι».

Για την Τουρκία και τον Ερντογάν: «Επιλέγω να έχω μία τακτική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν κάθε τρεις μήνες. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα στην περιοχή μας η μόνη δυνατότητα μίας ουσιαστικής επικοινωνίας είναι στο ανώτατο επίπεδο.

Δεν φοβάμαι διότι θεωρώ-και δεν το λέω αυτό για να τονώσω το φρόνημα- ότι οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά την δουλειά τους. Όλοι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει η χώρα πια στην διεθνή σκακιέρα έχει αναβαθμιστεί. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί να απειλείται και κανέναν δεν συμφέρει μία τέτοια εξέλιξη».