Βαθμολογία

Έρευνα για δωροδοκία Μανιαδάκη

Στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis, μετά την αιφνιδιαστική δίωξη κατά του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νικόλαου Μανιαδάκη για παθητική δωροδοκία, η Εισαγγελία Διαφθοράς τον ελέγχει τώρα και για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αξιοποιώντας παλαιότερα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση, αλλά και το σύνολο δεδομένων της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Μανιαδάκης, μέσω του συνηγόρου του Θεόδωρου Μαντά, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αρθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν και του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Παράλληλα, με άλλη αίτησή του βάλλει κατά της δίωξης για παθητική δωροδοκία, αμφισβητεί τη βασιμότητα και τη νομιμότητά της, επικαλούμενος ότι δεν ήταν ποτέ δημόσιος λειτουργός ούτε είχε διατελέσει σύμβουλος υπουργών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί με κανένα τρόπο στον νόμο για τους καταχραστές του Δημοσίου. Επί των ενστάσεων Μανιαδάκη, δικαστικές πηγές αντέτειναν ότι μπορεί να μην ήταν υπάλληλος ή σύμβουλος υπουργών, ωστόσο η δίωξη εις βάρος του στέκει, καθώς ενεργούσε για λογαριασμό του Δημοσίου, έστω και ως άτυπος σύμβουλος.

Σε ό,τι αφορά τη νέα έρευνα εις βάρος του Μανιαδάκη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι βασίζεται σε παλαιότερα στοιχεία που αφορούν φορολογικές αποκλίσεις για σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία επαναξιολογούνται ενόψει των νέων δεδομένων.

Πάντως για την ήδη υπάρχουσα εις βάρος Μανιαδάκη δίωξη για παθητική δωροδοκία, η στοιχειοθέτησή της βασίζεται σε κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος στο τέλος Δεκεμβρίου ανέφερε ότι ο Μανιαδάκης είχε πάρει χρήματα από τη Novartis. Oμως ανάλογη κατάθεση είχε δώσει για τον Μανιαδάκη, πριν από ένα και πλέον χρόνο, και η προστατευόμενη μάρτυρας με τον κωδικό «Αικατερίνη Κελέση» και μάλιστα πριν η Εισαγγελία Διαφθοράς τον εντάξει στο πρόγραμμα προστασίας.

Για το γεγονός αυτό, που έχει προκαλέσει ενστάσεις για τη νομιμότητα της ένταξης Μανιαδάκη στο πρόγραμμα των προστατευόμενων μαρτύρων, εισαγγελικές πηγές επιχειρούσαν να υπεραμυνθούν των χειρισμών τους, ωστόσο επικρίσεις διατυπώνονται από πολλές πλευρές, ενώ δεν έλειψαν επικριτικά δημοσιεύματα για την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ιωάννα Μάνδρου Καθημερινή