Βαθμολογία

«Μετά τις 18 Ιανουαρίου η απόφαση Τσίπρα για...»

Από τις 18 Ιανουαρίου και μετά θα αποφασίσει, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας το πότε θα συνεδριάσει η Βουλή για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας την Κυριακή (30/12) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του KontraChannel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε την πιθανότητα να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις ενώ εμφανίστηκε βέβαιος πως υπάρχουν κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί για να κυρωθεί η συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, σημείωσε πως «καταρρέουν όλα τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας και οι διαστρεβλωτικές αναλύσεις που θέλουν να μην υποχωρούν οι γείτονές μας από τον αλυτρωτισμό και αυτό μας εισάγει πια σε μια πάρα πολύ θετική ατζέντας με τους γείτονές μας, αλλά και στην τελική φάση για την κύρωση της Συμφωνίας».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι «έχουμε στην γειτονική χώρα την τελική φάση της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα εκκινήσει στις 9 Ιανουαρίου και αναμένεται να τελειώσει την εβδομάδα μεταξύ 14-18 Ιανουαρίου».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της Συμφωνίας στη Βουλή. «Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία για τη θέση της σε ισχύ».

Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως τον Μάρτιο, είπε ότι «δεν υπάρχει σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη συμφωνία, υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της Συμφωνίας». «Εκτιμώ ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα» πρόσθεσε.