Βαθμολογία

«Να αναπεμφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών βάσει του άρθρου 19»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μίλησε για «Μακεδόνες» του Αιγαίου και πρόσθεσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα.

Με δηλώσεις του στο «ΘΕΜΑ 104,6» την Τετάρτη (5/12), ο Παναγιώτης Σγουρίδης ζήτησε την αναπομπή της Συμφωνίας βάσει του άρθρου 19 το οποίο και αναφέρει ότι «σε περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει στο άλλο της ανησυχίες του και αναζητήσει μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν τα Μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνικών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος».

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ενώ ερωτηθείς αν ο Πάνος Καμμένος ζήτηση την αναπομπή από τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε: «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε». Τέλος επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάρτιο.