Βαθμολογία

Τρίτη και 13: Τι κρύβεται πίσω από τη μέρα αυτή

Τρίτη και 13 γράφει το ημερολόγιο και πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη κανονίσει να μην βγουν καν από το σπίτι, υπό τον φόβο κάποιου ατυχήματος καθώς θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου.

Αν και για τους αγγλοσάξωνες η αντίστοιχη μέρα θεωρείται η «Παρασκευή και 13» στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημέρα αντιμετωπίζεται «με σκόρδο» προκειμένου να φύγει το κακό.

Τρίτη και 13: Η Άλωση της Πόλης

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται να ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στης 29 Μαΐου 1453. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά.

Τρίτη και 13: Οι αστρολογικές προβλέψεις

Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη».

Τρίτη και 13: Ο αριθμός 13

Ο ελληνικός λαός, έχοντας από τα βάθη της αρχαιότητας μία ιδιαίτερη αγάπη για τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, είχε δομήσει γενικότερα μία ολόκληρη πολεμική γύρω από το 13, που με την Άλωση, όλα «ήρθαν και έδεσαν». Το 13 λοιπόν, έχει την ατυχία και αυτό, να ακολουθεί το 12. Τι σχέση έχει το 12; Δώδεκα οι θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα οι μήνες, δύο δωδεκάωρα έχει η ημέρα, δώδεκα μαθητές είχε ο Χριστός, δώδεκα και τα Ευαγγέλια που διαβάζονται την Μεγάλη Πέμπτη. Συνεπώς το 12 έχει μία έννοια ολοκλήρωσης, τελειότητας. Έτσι το 13 ως ο πρώτος αριθμός της επόμενης 12άδας, είναι ουσιαστικά αυτός που διαλύει την υπάρχουσα αρμονία.

Τρίτη και 13: Χριστιανισμός και ταρώ

Όσον άφορα τον Χριστιανισμό, ο Αντίχριστος και το θηρίο (δημιουργήματα του Διαβόλου) αναφέρονται στο 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, ενώ δεκατρείς ήταν και οι παρόντες στον Μυστικό Δείπνο: οι έντεκα απόστολοι, ο Χριστός και ο 12ος απόστολος και 13ος συνολικά, ο Ιούδας, που πρόδωσε τον Υιό Του θεού. Και για όσους πιστεύουν στα χαρτιά, ακόμα και η κάρτα του θανάτου στα ταρώ έχει επάνω της τον αριθμό 13.

πηγή: pagenews.gr