Βαθμολογία

Έντεκα χρόνια πριν... (video)

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (8/11) από την ιστορική ευρωπαϊκή αναμέτρηση της ΑΕΛ με αντίπαλο τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στο Βόλο για την 2η αγωνιστική των ομίλων του τότε κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ΑΕΛ του Γιώργου Δώνη αγωνιζόταν στην Ευρώπη ως κυπελλούχος Ελλάδος εκεί που ήδη είχε μεγαλουργήσει με τη μεγάλη πρόκριση απέναντι στην πανίσχυρη Μπλάκμπερν που της έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε όμιλο της διοργάνωσης.

Αντίπαλοι κατά σειρά η Έβερτον στην Αγγλία, η Ζενίτ στο Πανθεσσαλικό, η Άλκμααρ στη χώρα της «τουλίπας» και η Νυρεμβέργη στο Βόλο. Οι αγώνες ήταν μονοί και το πως θα παίξουν οι ομάδες έβγαινε βάσει κλήρωσης δηλαδή ποια ματς θα δώσουν εντός και ποια εκτός έδρας.

Στον όμιλο η ομάδα του Γιώργου Δώνη είχε ξεκινήσει τους αγώνες με μια πολύ καλή εμφάνιση στο «Γκούντισον Παρκ» απέναντι στην Έβερτον την οποία είχε λαχταρήσει απίστευτα στο τελικό 3-1 και οι Άγγλοι είδαν και έπαθαν μέχρι να λυγίσουν την αντίσταση των «βυσσινί».

Ήταν Πέμπτη 8 Νοεμβρίου όταν η ΑΕΛ έμπαινε στο Πανθεσσαλικό με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα απέναντι στην πανίσχυρη ρωσική ομάδα με παίκτες αστέρια στη σύνθεση της όπως ο Αρσάβιν, ο Πογκρέμπνιακ, ο Ζιριάνοφ, ο Τίμοστσουκ αλλά και παίκτες που αργότερα έπαιξαν Ελλάδα όπως ο Τσοντοφάλσκι στην ΑΕΛ και ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες στον Ολυμπιακό.

Οι Ρώσοι, που τον Μάιο κατέκτησαν το τρόπαιο με νίκη 2-0 απέναντι στη Ρέιντζερς, προηγήθηκαν με τον Πογκρέμπνιακ στο 39' με σουτ σε κενή εστία ύστερα από ωραία προσπάθεια του Αρσάβιν, με την ΑΕΛ να φτάνει στην επανάληψη στην ανατροπή. Ο Νεκτάριος Αλεξάνδρου με γυριστό σουτ στο 58' έκανε το 1-1 και ο Γιώργος Φωτάκης πέντε λεπτά αργότερα με ψύχραιμο σουτ έκανε το 2-1 μέσα σε πανζουρλισμό για την ανατροπή των δεδομένων.

Τελικά η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης βγάζοντας όλη την ποιότητα της έκανε ανατροπή στην ανατροπή και με το 2-3 πανηγύρισε μια σημαντική για την πρόκριση της νίκη, εκεί όπου όπως είπαμε έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής με την κατάκτηση του θεσμού. Ο Ζιριάνοφ στο 71', μετά από πάσα του Ντομίνγκες έκανε το 2-2 και ο Φατίχ Τεκέ στο 79' με κοντινό σουτ, εκμεταλλευόμενος και την αδράνεια της άμυνας, διαμόρφωσε το τελικό 2-3.

">http://

ΑΕΛ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος, Νταμπίζας, Κώτσιος, Βενετίδης (46' Κατσιαρός), Κυριακίδης (84' Λαμπρόπουλος), Σαρμιέντο, Φωτάκης, Κλέιτον, Αλεξάνδρου (75' Καλαντζής), Μπακαγιόκο.

Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ντικ Άντβοκαατ): Τσοντοφάλσκι, Ανιούκοβ, Σκρτελ, Λομπάερτς, Κιμ Ντονγκ Γιν, Ζιριάνοβ, Τίμοστσουκ, Σιρλ, Ρίκσεν (73' Τεκέ), Πογκρέμπνιακ (74' Ραντίμοβ), Αρσάβιν (46' Ντομίνγκεζ).

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ