Το ψάρεμα με μύγα (fly fishing) είναι ένα τρόπος ψαρέματος πολύ εντυπωσιακός αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικός ενώ δεν σ’ αφήνει να βαρεθείς ποτέ! Γι αυτό και έχει τους φανατικότερους οπαδούς ανά τον κόσμο, από κάθε άλλο είδος ψαρέματος! Τι γίνεται όμως στην χώρα μας;
Το fly fishing είναι μια τεχνική που διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες τεχνικές ψαρέματος που όλοι γνωρίζουμε. Στο fly δεν χρησιμοποιούμε κάποιο ζωντανό δόλωμα αλλά διάφορες απομιμήσεις εντόμων, τις λεγόμενες μύγες (flies) που είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά, φυσικά και συνθετικά! Πολλοί ψαράδες προτιμούν να φτιάχνουν μόνοι τους τις μύγες και κυριολεκτικά έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη hobby, πάνω στο hobby του ψαρέματος που λέγετε ‘’δέσιμο μύγας’’ (fly tying)!
Το καλάμι και ο μηχανισμός διαφέρουν επίσης από αυτά των άλλων τεχνικών ψαρέματος. Για παράδειγμα, ο μηχανισμός έχει πολύ ιδιαίτερο σχήμα και διαφορετική λειτουργία από οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό που έχει κατασκευαστεί για ψάρεμα. Ακόμα και η χρήση του είναι ιδιαίτερη αφού προσαρμόζεται στη βάση του καλαμιού και ο ψαράς κρατά το καλάμι όταν ψαρεύει πάνω από αυτόν. Επίσης για να πετάξουμε την μύγα δεν χρησιμοποιούμε κάποιο βάρος για βοήθεια. Την όλη δουλειά την κάνει η λεγόμενη ορμιά (line) που είναι κατασκευασμένη από PVC! Η ορμιά κατέχει τη θέση της κλασικής μισινέζας που όλοι γνωρίζουμε. Το πέταγμα της μύγας το κάνει ο ψαράς απελευθερώνοντας σιγά σιγά την ορμιά και κάνοντας διαδοχικές κινήσεις του καλαμιού μπροστά και πίσω!
Το fly fishing δεν είναι μια τεχνική αποκλειστικά για ψάρεμα πέστροφας όπως νομίζουν αρκετοί. Μπορούμε να ψαρέψουμε και αλλά ειδή ψαριών του γλυκού νερού τα οποία θα μας χαρίσουν εξίσου μοναδικές εμπειρίες όπως η τούρνα, ο βάρβος, ο κυπρίνος, ο κέφαλος του γλυκού νερού και πολλά αλλά!

Στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας το θαλασσινό fly fishing (saltwater fly fishing ή SWFF) και απ’ότι γνωρίζω υπάρχουν κάποιοι ψαράδες και στην Ελλάδα που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στο SWFF. Στη θάλασσα μπορούμε να ψαρέψουμε αρκετά είδη ψαριών και κυρίως τα αρπακτικά ψάρια όπως λαυράκια, λούτσους, κοκκάλια, μελανούρια, ζαργάνες αλλά και μεγαλύτερα όπως τούνες, ξιφίες και πολλά ακόμα! Βέβαια για το καθένα χρησιμοποιούμε και την κατάλληλη ‘’μύγα’’ που μπορεί να είναι απομίμηση εντόμου, σκουληκιού γαρίδας, καβουριού, μικρού ψαριού ακόμα και απομιμήσεις μικρού ποντικού και μικρού βατράχου. Αυτά τα επιλέγουμε βάση της διατροφής του κάθε ψαριού.
Όπως καταλαβαίνετε το fly fishing είναι μια τεχνική που έχει πολύ μέλλον στην χώρα μας αφού μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στα γλυκά νερά όσο και στην θάλασσα. Πιστεύω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή! Βέβαια όλο και περισσότερος κόσμος θέλει και θα θέλει να γνωρίσει αυτή τη τεχνική αλλά υπάρχουν δυο σημαντικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι η πληροφόρηση γιατί όπως είπα και πιο πάνω οι πληροφορίες βρίσκονται σε ξενόγλωσσα βιβλία και ιστοσελίδες. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός στην Ελλάδα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό. Ελπίζω κάποια στιγμή να υπάρχουν και στην χώρα μας όλα τα απαραίτητα για αυτό το είδος ψαρέματος, για να έχουν την δυνατότητα οι νέοι και όχι μόνο, να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον όμορφο κόσμο του fly fishing εύκολα και σωστά.
Οι συγκινήσεις που μας χαρίζει αυτό το είδος ψαρέματος είναι πάρα πολλές. Αφορούν το περιβάλλον που γίνεται το ψάρεμα, την τεχνική με την οποία γίνεται αλλά και την τεχνική κατασκευής της κατάλληλης «μύγας». Θα αναφερθώ στο άρθρο αυτό μόνο στο ψάρεμα της πέστροφας με fly fishing, ως ένα παράδειγμα για να τεκμηριώσω την παραπάνω εκτίμησή μου. Η πέστροφα είναι ψάρι των ορεινών ποταμών άρα εκεί θα την ψαρέψουμε. Τι πιο ωραίο από το να βρίσκεσαι συνεχώς στην άγρια φύση, μέσα σε βουνά και λαγκάδια,
διασχίζοντας ποτάμια και να ψαρεύεις ταυτόχρονα; Το να ανακαλύπτεις πανέμορφα τοπία, να βλέπεις ζωντανή την άγρια ζωή, τα ζώα, τα πουλιά. Είναι μια αίσθηση που δεν περιγράφεται με λέξεις, απλά βρίσκεσαι στον παράδεισο!!! Σου προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη, μεγάλη ικανοποίηση και μια διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας! Εξάλλου υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό και όμορφο από την ίδια την φύση;
Για όποιον κατασκευάζει μόνος του τις μύγες η χαρά και η ικανοποίηση είναι διπλή. Έχεις καταφέρει να κοροϊδέψεις ένα τόσο πονηρό και έξυπνο ψάρι, όσο είναι η πέστροφα, με μια απομίμηση ενός εντόμου που έχεις κατασκευάσει ο ίδιος. Αυτό σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά!!!
Το fly fishing μπορεί να πει κανείς ότι είναι το απόλυτο αθλητικό ψάρεμα. Αυτές ήταν οι συγκινήσεις που μπορείς να ζήσεις αν ασχοληθείς με τo fly και βεβαία δεν τελειώνουν εδώ. Οι στιγμές που μπορούμε να ζήσουμε περπατώντας απλά δίπλα στο ποτάμι δεν συγκρίνονται. Ακόμα και αν δεν βγάλουμε κάποιο ψάρι το σίγουρο είναι ότι θα γυρίσουμε στην καθημερινότητα μας ανανεωμένοι και χαλαροί. Εύχομαι η τεχνική αυτή να ανθίσει στο τόπο μας με τον ίδιο ρυθμό που η άνοιξη αφήνει πίσω το χειμώνα…
Ευχαριστούμε θερμά το fly-fishing.gr και τον Αποστόλη Λαχανά για το άρθρο και το φωτογραφικό υλικό.
