Βαθμολογία

Στην τελική ευθεία το έργο της ηλεκτροκίνησης

Στην τελική ευθεία για τη δημοπράτηση και κατασκευή του μπαίνει πλέον το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου – Λάρισας, μετά και το «πράσινο» φως που έδωσε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο, προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ, επρόκειτο να δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού όπως και το Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα, ωστόσο αντιμετώπισε καθυστέρηση εξαιτίας νέας οδηγίας που αφορά στον τρόπο πληρωμών υποέργων της Αρχαιολογίας που γίνονται παράλληλα με μεγάλα δημόσια έργα όπως το συγκεκριμένο, καθώς το έργο διέρχεται από αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού αρχαιοτήτων.

Μετά από άμεσες ενέργειες και σε συνεργασία με το Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων Δημοσίων Έργων εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 690.000 ευρώ για υποέργα που θα εκτελέσουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Λάρισας (340.000 ευρώ) και Βόλου (350.000 ευρώ) αντίστοιχα, προσλαμβάνοντας τρεις Αρχαιολόγους, έναν Πολιτικό Μηχανικό και οκτώ εργατοτεχνίτες που θα επιβλέπουν τις εργασίες εκτέλεσης του έργου από 8/11/19 έως και 9/9/2022 και θα εκτελούν μικρές ανασκαφικές έρευνες όταν και αν προκύψουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στο έργο. Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές θα αποφασιστεί η διατήρηση ή μη και προστασία των αρχαιοτήτων.

Από εκεί και έπειτα το έργο μπαίνει «στις ράγες» και με την εξασφάλιση της τελικής έγκρισης από τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020) από το οποίο και χρηματοδοτείται, αναμένεται να δημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους.

e-thessalia.gr