Βαθμολογία

Τι ισχύει με τις αμερικανικές βάσεις

Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αμερικανό ομολογό του, περί πρόσθετων διευκολύνσεων και νέων βάσεων στην Ελλάδα για στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα ο Νίκος Φίλης έσπευσε να τον κατηγορήσει για «υποτελή φιλοαμερικανισμό», ενώ πολλοί συντροφοί του πρώην υπουργού Παιδείας, τον κατηγόρησαν οτι υποβάλλει προτάσεις που δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη αμερικανικές δυνάμεις και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται με την άδεια της Αθήνας και της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα στην Βάση της Σούδας, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σταθμευμένο το αντιτορπιλικό «Arleigh Burke» γιά τεχνική υποστήριξη και παραμονή των πληρωμάτων. Στη Σούδα, επίσης, βρίσκονται και οι μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που σταθμεύουν στην Ελλάδα για ασκήσεις.

Στην Λάρισα βρίσκεται η ελληνική 110η Πτέρυγα Μάχης. Εκεί σταθμεύουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τύπου MQ-9 Reaper. Τα MQ-9 που σταθμεύουν στη Λάρισα επιχειρούν ήδη, δίχως να φέρουν οπλισμό. Μάλιστα ένα από αυτά τα drones χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο. Το καλοκαίρι στην ίδια βάση, όπως έγραψε η Καθημερινή στην έντυπη εκδοσή της, στάθμευσαν, επίσης, δύο αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor., ενώ οι εγκαταστάσεις της πτέρυγας αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ξανά για ανάλογες διευκολύνσεις.

Στον Βόλο πού είπε ο Πάνος Καμμένος, βρίσκεται η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού: Εκεί θα σταθμεύσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περίπου 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk, τα οποία θα συμμετάσχουν σε άσκηση στους πρόποδες του Ολύμπου.

Αντίθετα στην Αλεξανδρούπολη, δεν υπάρχουν αμερικανικές εγκαταστάσεις. Αλλά το λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί μία φορά για τη διαπεραίωση ελικοπτέρων της 10ης ταξιαρχίας της αμερικανικής αεροπορίας στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ξανά.

Τι δήλωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος στην ΕΡΤ: «Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βάσεις του θανάτου», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας, στο κρατικό κανάλι, ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει νέα βάση, υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται από την συμμετοχή μας στη νατοϊκή συμφωνία».

Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν νατοϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. «Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη;», διερωτήθηκε ο υπουργός Άμυνας.

Στον Βόλο. στα ελικόπτερα συνεκπαιδευόμαστε. «Η δύναμη ελικοπτέρων που ζήτησα η οποία φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής. Θα προτιμούσατε η συντήρηση των συμμαχικών να γίνεται στην Τουρκία;». Εξάλλου, «το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στο Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από την Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων;», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε ότι στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα.

«Ζητήθηκε η Κάρπαθος να λειτουργήσει σαν εναλλακτικό αεροδρόμιο αντί του Κανάβεραλ. Ο κύκλος της Καρπάθου τέμνεται με το Καστελλόριζο» αποκάλυψε.

Ο κ. Καμμένος εξήγησε παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία υποτέλεια της Ελλάδας όπως γράφεται. «Σε αυτό το ταξίδι πιστοποιήθηκε ότι η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις γύρω χώρες. Η ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι στην τριμερή Ελλάδα Κύπρος Ισραήλ, προστίθενται και οι ΗΠΑ δίνουν πολύ μεγάλη αξία στον ρόλο που θα παίξει η χώρα. Αυτό που εξασφαλίσαμε από τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικά για την άμυνα της χώρας», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ελλάδα πρωτοβουλίες σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Η Ελλάδα πρέπει να είναι το κέντρο που θα γίνεται ο διάλογος στη Μεσόγειο», κατέληξε.

iefimerida.gr