Βαθμολογία

Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές πλημμύρες που ακολούθησαν τις ισχυρές βροχές στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με δηλώσεις της νομαρχίας της Οντ.

Σωστικά ελικόπτερα περιμένουν να βελτιωθεί ο καιρός προτού ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM ο νομάρχης της Οντ, ο Αλαίν Τιριόν.

«Οι άνθρωποι έχουν ανέβει στις στέγες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα ελικόπτερα για να τους σώσουμε, επειδή δεν μπορούμε να τους προσεγγίσουμε με τις βάρκες, δεδομένης της δύναμης του νερού. Είναι πολύ επικίνδυνο» τόνισε ο νομάρχης.

Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά Κονκ-σιρ-Ορμπιέλ και Βιλαρντονέλ όπου τα νερά από τις πλημμύρες έφτασαν μέχρι τα παράθυρα του πρώτου ορόφου ορισμένων κατοικιών. Οι πλημμύρες σημειώθηκαν χωρίς κάποια προειδοποίηση. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος παρασύρθηκε από τα νερά ενώ κοιμόταν σύμφωνα με τον Τιριόν.

Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει σήμερα στις πληγείσες περιοχές. Τα σχολεία στην Οντ παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Οι καταρρακτώδες βροχές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη Γαλλία αυτή την εποχή, αλλά οι μετεωρολόγοι εξηγούν ότι τα εξαιρετικά θερμά ύδατα κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, στη νότια Γαλλία, ίσως ενισχύουν την ένταση των βροχοπτώσεων.

πηγή: skai.gr