Βαθμολογία

«Στραπάτσο» για τη Μέρκελ στις εκλογές στη Βαυαρία

Σε εφιάλτη για εξελίσσονται για την Άνγκελα Μέρκελ οι κυριακάτικες (14/10) εκλογές στη Βαυαρία. Σύμφωνα με τα exit polls, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ, του πιο πιστού κυβερνητικού εταίρου της Γερμανίδας καγκελάριου, παραμένουν πρώτο κόμμα με ποσοστό 35% αλλά χάνουν 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Κάτι που σημαίνει πως χάνουν την αυτοδυναμία και αναγκάζονται, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, να αναζητήσουν εταίρους για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση στο Μόναχο.

Από εκεί και πέρα, μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα των Πρασίνων, που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία με 18%.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό κοινοβούλιο με ποσοστό άνω του 10%.

Τέλος, πρωτοφανές κάζο υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που φαίνεται να πέφτουν σε μονοψήφιο ποσοστό, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους.