Βαθμολογία

Σε κορυφή των Ιμαλαΐων δύο Έλληνες

Την κορυφή του όρους Μανασλού στα Ιμαλάια (8.163μ.) κατέκτησαν ο Αντώνης Συκάρης κι ο Γιώργος Μαρίνος, μετά από αναρρίχηση και κατάβαση που διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες. Τα δύο μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου το οδοιπορικό τους για το Νεπάλ κι έφτασαν μετά από οκτώ ημέρες στο base camp του βουνού.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σύμμαχος, η υγεία τους άργησε να σταθεροποιηθεί και λίγο έλειψε να εγκαταλείψουν. Τελικά, η πίστη στην επιτυχία και η εμπειρία τους ήταν οι κυριότεροι παράγοντες που τους βοήθησαν να πατήσουν στην 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την περασμένη Παρασκευή (28/9) στις 6 το πρωί.

Το Μανασλού, γνωστό και ως Κουτάνγκ, βρίσκεται στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή Μανσίρ Χιμάλ του Νεπάλ. Το όνομά του σημαίνει «Βουνό του Πνεύματος». Για πρώτη φορά κατακτήθηκε το 1956 από τους Τόσιο Ιμανίσι και Γκιαλζεν Νόρμπου, μέλη μιας ιαπωνικής αποστολής - γι' αυτό, άλλωστε, οι Ιάπωνες θεωρούν το Μανασλού ως «δικό τους» βουνό, όπως οι Άγγλοι το Έβερεστ. Αξίζει να τονιστεί ότι στο συγκεκριμένο βουνό 64 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από φονικές χιονοστιβάδες που βάλουν τη διαδρομή προς την κορυφή.

Ο 56χρονος Αντώνης Συκάρης κατακτά πλέον τρία βουνά του ορειβατικού «Γκραν Σλαμ», όπως ονομάζουν οι ορειβάτες τις 14 κορυφές του κόσμου που έχουν ύψος μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων. Το Έβερεστ το 2017 -υψηλότερη κορυφή στα 8.848 μέτρα- μαζί με τον Μάικ Ευμορφίδη, το Καντσενούγκα (8.586μ.) τον περασμένο Μάιο με τον Φώτη Θεοχάρη και τώρα το Μανασλού (8.163μ.) με σχοινοσύντροφο τον Γιώργο Μαρίνο. Οι δύο ορειβάτες επέστρεψαν την Τρίτη το βράδυ από το Κατμαντού.

Πηγή: ΑΜΠΕ