Βαθμολογία

Η αργοπορημένη ειδοποίηση στοίχισε ζωές στο Μάτι...

Τα πορίσματα της έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι παρουσίασε την Τετάρτη (12/9) ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κώστας Συνολάκης. Η έρευνά του διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Έλληνας επιστήμονας είναι ότι η φωτιά διέσχισε απόσταση των 7,5 χιλιομέτρων από το σημείο εκδήλωσή της στο Νταού Πεντέλης μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος σε μιάμιση ώρα, χρόνος που ήταν αρκετός ώστε να απομακρυνθούν προς την ακτή οι κάτοικοι στο Μάτι.

«Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, αν είχε δοθεί η εντολή εκκένωσης θα είχαμε σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Στις 4.49 της 23ης Ιουλίου γίνεται η αναγγελία της πυρκαγιάς, στις 5.00 εκτρέπεται ένα ελικόπτερο από την Κινέτα, 6.20 οι φλόγες διασχίζουν την Μαραθώνος και 6.40 οι φλόγες φθάνουν στην θάλασσα. Από την αναγγελία της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα είναι δύο ώρες...Έχεις λοιπόν την ενημέρωση ότι σε μιάμισι ώρα η φωτιά θα φθάσει στο Μάτι, τι κάνεις; Πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν ότι η φωτιά θα περάσει την Μαραθώνος και θα φθάσει στο Μάτι. Τι πρέπει να κάνεις: Παίρνεις την απόφαση για οργάνωμένη απομάκρυση και ακολούθως ενημερώνεις το κοινό για την εκκένωση... Οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των κατοίκων φεύγει μόνο του, το 60% περιμένει οδηγίες και το 20% δεν φεύγει ποτέ. Εν τέλει αν είχε δοθεί εγκαίρως η οδηγία εκκένωσης τότε με βάση την δυνατότητα της λεωφόρου Μαραθώνος θα μπορούσαν περίπου 10.000 κάτοικοι να έχουν απομακρυνθεί...Ο αριθμός θα είχε αυξηθεί εάν είχαν επιχειρήσει τα πυροσβεστικά μέσα ώστε να καθυστερήσουν την πυρκαγιά προς την λεωφόρο Μαραθώνος και βεβαίως οι αστυνομικές Αρχές να είχαν ρυθμίσει την κυκλοφορία και να μην διοχέτευαν την κίνηση των οχημάτων μέσα από το Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης.

Παράλληλα, η μελέτη κατέδειξε ως λανθασμένη την πρώτη εκτίμηση του αρχικού μεγέθους της φωτιάς στην Ανατολική Αττική, με αποτέλεσμα τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα να επιχειρούν στο μέτωπο της Κινέτας.