Βαθμολογία

Νέα μήνυση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Μπορεί να έχει περάσει περίπου 1,5 μήνας από την δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι, όμως ο πόνος και η οργή των ανθρώπων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν θα κοπάσει ποτέ! Συγγενείς 8 θυμάτων κατέθεσαν νέα μήνυση την Τρίτη (4/9) στην Εισαγγελία Αθηνών.

Ουσιαστικά η μήνυση στρέφεται προς τον πρώην γενικό γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκη, υψηλόβαθμων παραγόντων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ αλλά και των υπευθύνων του Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Στην μήνυση περιγράφονται κατηγορίες ανθρωποκτονίας, εμπρησμού, έκθεσης ανθρώπων σε κίνδυνο, ενώ περιγράφονται με λεπτομέρειες όλα τα τραγικά γεγονότα, οι παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και των εμπλεκόμενων φορέων.

«Δυστυχώς οι άνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο, πλήρως εγκαταλελειμμένοι τόσο από την Περιφέρεια, τους Δήμους, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία αλλά και τους αρμοδίους και υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Όπως τονίζεται στη μήνυση δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα σε επίπεδο πρόληψης, δεν καθαρίστηκαν δρόμοι, οικόπεδα και δεν συντάχθηκε εγκαίρως από την άνοιξη του 2018 όπως προβλέπεται από το νόμο το σχέδιο αντιμετώπισης δυσμενών καιρικών φαινομένων και γεγονότων, όπως οι πυρκαγιές.

Επίσης αναφέρεται, ότι «αν και υπήρχε την ημέρα εκείνη μέγιστος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς, δεν συνεκλήθησαν όπως προβλέπεται τα αρμόδια συντονιστικά όργανα σε Περιφέρεια και Δήμους για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς ούτε έγινε κάποιος συντονισμός ενεργειών απαραίτητων για την εκδήλωση αυτού του κινδύνου».

Αναφέρουν ακόμα πολλές παραλήψεις των αρμοδίων οι μηνυτές, ενώ τονίζουνότι μεγάλη ευθύνη έχουν και οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος της περιοχής , οι οποίοι και αυτοί θα έπρεπε να ενεργήσουν τα νόμιμα ώστε να μην είναι δεκάδες άνθρωποι μέσα στη θάλασσα επί πολλές ώρες.

Χαρακτηρίζουν επίσης ανεύθυνο τον ισχυρισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ότι η φωτιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί και οι συνθήκες ήταν έκτακτες, το ίδιο αναφέρεται και για την Περιφέρεια Αττικής.

Ο πληρεξούσιας δικηγόρος των 8 συγγενών Αντ. Φούσας δήλωσε σχετικά: «Είναι ανάγκη το καταγραφικό της πυροσβεστικής να φτάσει στον εισαγγελέα για να φάνουν τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το πρακτικό κίνησης αυτοκινήτου της πυροσβεστικής για να φανεί το αν υπήρχαν στην περιοχή οχήματα».