Βαθμολογία

Η ΡΑΕ εισηγείται πλαφόν στην τιμή της βενζίνης σε 17 Νομούς

Την άμεση επιβολή πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα υπουργεία Οικονομίας – Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει το μέτρο να εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 για τους Νομούς Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνης, Κέρκυρας, Λευκάδος, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Η Αρχή προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος επί της ουσίας θα καθορίζει ανά νομό εύλογη τιμή πώλησης της βενζίνης. Όταν το 70% των βενζινάδικων ξεπερνά το συγκεκριμένο ύψος, τότε θα ενεργοποιείται το πλαφόν.

Με πιο απλά λόγια, οι πρατηριούχοι της κάθε περιοχής δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν την προαναφερόμενη τιμή, η οποία θα λειτουργεί ως ανώτατη για τη λιανική πώληση.

Τέλος, θα εξετάζονται οι επικρατούσες τιμές και στους υπόλοιπους Νομούς της χώρας εάν πληρούν το κριτήριο ένταξης στο καθεστώς επιβολής ανώτατης τιμής καυσίμου και φυσικά όσοι νομοί το πληρούν θα προστίθενται στη σχετική λίστα.