Βαθμολογία

1.500 πρόσφυγες νεκροί σε επτά μήνες

Σοκάρουν τα νούμερα που ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων που έχασαν το τελευταίο διάστημα τη ζωή τους, στην προσπάθεια τους να βρουν ένα καλύτερο αύριο.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν, επιχειρώντας τον διάπλου της Μεσογείου προς την Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 τους δύο τελευταίους μήνες.

Την ίδια ώρα, περίπου 60.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2018, ποσοστό μειωμένο κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά επειγόντως από τα Κράτη και τις αρχές σε αυτές τις οδούς διέλευσης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών» δήλωσε ο Βενσάν Κοστέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για τη Μεσόγειο.

«Με τόσες ζωές σε κίνδυνο, είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε διαβεβαιώσεις στους καπετάνιους των πλοίων ότι θα μπορούν να αποβιβάσουν τους διασωθέντες επιβάτες» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.