Βαθμολογία

Στα... μαχαίρια Κοτζιάς και ΑΝ.ΕΛ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρούς κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Το Σάββατο (14/7) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή και με την ψήφο βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μια δήλωση που δεν έμεινε αναπάντητη από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

«Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο. Όμως θέλω και πάλι να ξεκαθαρίσω το εξής: Επιδιώκουμε μία πλειοψηφία άνω των 150 ψήφων κι αυτή θα τη λάβουμε. Φυσικά δεν είμαι προφήτης - άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν, μπορεί να γίνουν σεισμοί. Αλλά υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα να κερδίσουμε αυτές τις 151 ψήφους.

Μέτρησα ακριβώς. Ισχύει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα υπερψηφίσουν ως κόμμα, όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία. Επιπλέον υπάρχει το κόμμα Ποτάμι, στο οποίο δεν βρίσκουν βεβαίως καλή τη συμφωνία όλοι οι βουλευτές του, οπωσδήποτε όμως κάποιοι εξ αυτών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από πλευράς ΑΝ.ΕΛ., λοιπόν, ο εκπρόσωπος Τύπου Θεόδωρος Τοσουνίδης δήλωσε ότι ο καθένας θα πρέπει να κοιτάζει τα του οίκου του, κάνοντας λόγο για προσωπικές εκτιμήσεις.

«Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται "στα του οίκου του".

Η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή του βίου της (Σεπτέμβριος 2015), είναι κυβέρνηση δύο συνεργαζόμενων κομμάτων, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζεται επισήμως διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος μεταφέρει την κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, του Πάνου Καμμένου και του Αλέξη Τσίπρα.

Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας παραμένει αδιαπραγμάτευτη: καμία χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Θ. Τοσουνίδης.