Βαθμολογία

Χουνέρι από τη Γερμανία στο Εurogroup για την κυβέρνηση...

Αρνητικά εξελίχθηκε για την κυβέρνηση το Eurogroup της Πέμπτης (12/7) στις Βρυξέλλες, καθώς η Γερμανία μπλόκαρε την τελευταία δόσης στήριξης προς τη χώρα μας ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της απόφασης για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Για να εκταμιευθεί η δόση τον Αύγουστο η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η αναστολή αύξησης του φόρου θα είναι προσωρινή, επομένως στο τέλος του έτους οι συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα εξισωθούν με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη επικράτεια.

Παράλληλα, στο κενό έπεσε και η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι υπάρχουν περιθώρια μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, που έχουν νομοθετηθεί για τις αρχές του 2019.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Μνημονίου, καθώς έτσι διαφυλάσσεται η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ανάλογο και το σχόλιο του Κ. Ρέγκλινγκ, που είπε ότι πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και παραμένει σε ισχύ.