Βαθμολογία

Με Σάμαρη και Σαμαρά στους «16» του Μουντιάλ

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (24/6) από ακόμα μια ιστορική επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Σαν σήμερα λοιπόν στην Βραζιλία και στο 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική ομάδα της Ελλάδος ρίχνονταν στη μάχη στην Φορταλέζα απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο τη νίκη και την πρόκριση.

Με προίκα μόλις έναν βαθμό από τις αναμετρήσεις με Κολομβία και Ιαπωνία, η Γαλανόλευκη αντιμετωπίζε τους «ελέφαντες» με στόχο τη νίκη που θα σήμαινε και την πρόκριση. Από την άλλη η παρέα του Ντιντιέ Ντρογκμπά με συγκομιδή τρεις βαθμούς βολεύονταν και με την ισοπαλία.

Η Εθνική μπήκε στο ματς με πρώτο μέλημα να προσέχει τα νώτα της και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις για το γκολ που χρειάζονταν για την πρόκριση, απέναντι σε μια Ακτή που με την άνεση των δυο αποτελεσμάτων έκανε το παιχνίδι της με στόχο να κρατήσει το «0» και σε κάποια επίθεση να σκοράρει.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε να αντιμετωπίσει και την ατυχία με τον Φερνάντο Σάντος να προχωρά σε δυο!!! αναγκαστικές αλλαγές μέχρι τα μισά του πρώτου ημιχρόνου με τους Καρνέζη, Κονέ να τραυματίζονται και τους Γλύκο, Σάμαρη να περνάν στην αναμέτρηση. Δυο λεπτά πριν την ανάπαυλα και ενώ είχαμε δοκάρι στο 33' με τον Χολέμπας, ο Σάμαρης έκλεψε τη μπάλα από το χώρο του κέντρου έπαιξε ωραία το ένα-δυο με τον Σαμαρά και με ψύχραιμο τελείωμα έκανε το 1-0.

Παρά το 1-0 η Εθνική στην επανάληψη βγήκε μπροστά για το 2-0 που θα καθάριζε την αναμέτρηση, έχασε πολλές ευκαιρίες, είχε και δοκάρι στο 68' με τον Καραγκούνη, για να κάνει ο Μπονί στο 74' το 1-1. Ένα γκολ-μαχαιριά που εκείνη την ώρα έδινε την πρόκριση στους Αφρικάνους. Στο δοκάρι του Τοροσίδη στο 81', τρίτο δοκάρι στο ματς, πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα έρθει το πολυπόθητο γκολ παρόλο που η εθνική μας το άξιζε 1000%.

Τελικά στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, από μια λάθος απόφαση του διαιτητή η Γαλανόλευκη κέρδισε πέναλτι σε πτώση του Σαμαρά στην περιοχή. Ο έμπειρος επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών σε όλη τη χώρα για την σπουδαία αυτή πρόκριση. Ήταν το 2-1, είχε ξημερώσει η 25η Ιουνίου και η Εθνική μας ήταν στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, με προοπτική για ακόμα πιο ψηλά λόγω του επόμενου αντιπάλου που θα ήταν η επίσης πρωτάρα σε νοκ-άουτ αγώνα Μουντιάλ Κόστα Ρίκα.

">http://

">http://

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης (24' λ.τ Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (77' Γκέκας), Κονέ (13' λ.τ. Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς.

Ακτή Ελεφαντοστού (Σαμπρί Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά, Κ.Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (82' Σιο), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Όιερ, Γ. Τουρέ, Σερέι, Μπαμπά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ