Βαθμολογία

Ουφ, περάσαμε.... (video)

Ουφ, περάσαμε, δυσκολευτήκαμε αλλά περάσαμε.

Οι παραπάνω λέξεις ανακούφισης έβγαιναν από τα ελληνικά χείλη, σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια, όταν η Εθνική μας ομάδα, σε μια κακή εμφάνιση, γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Ρωσία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Πορτογαλίας.

Η Επίσημη Αγαπημένη, αντιμετώπιζε στο πανέμορφο τουριστικό θέρετρο του Φάρο, την αποκλεισμένη Ρωσία που όμως μόνο για ...τουρισμό δεν κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του Αλγκάρβε. Μια ομάδα, απελευθερωμένη από το άγχος, έβαλε δύσκολα στους διεθνείς μας, που αντίστοιχα είχαν κυριευτεί από αυτό.

Άγχος το οποίο έγινε ακόμα μεγαλύτερο στο 2' όταν οι Ρώσοι με τον Κιριτσένκο, που εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Δέλλα, άνοιξαν το σκορ. Η Εθνική που είχε όπως είπαμε κακή εικόνα, είδε τους Ρώσους να φτάνουν στο 2-0 στο 17' όταν ο Γκούσεφ εκτέλεσε κόρνερ και ο Μπουλίκιν με δυνατή κεφαλιά έδωσε αέρα δυο τερμάτων στην ομάδα του.

Παρά το 2-0 και την κακή εικόνα το 0-0 εκείνη τη στιγμή στο Πορτογαλία - Ισπανία έστελνε την ομάδα του Ρεχάγκελ στα προημιτελικά, ωστόσο δεν θα έπρεπε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να παίξει με την φωτιά ως το τέλος. Ο Μπασινάς με εκτέλεση φάουλ και ο Χαριστέας από πλεονεκτική θέση απείλησαν με το 2-1, για να έρθει στο 43' ο Βρύζας με όμορφο πλασέ να μειώσει, ύστερα από κεφαλιά-πάσα του Παπαδόπουλου και να δώσει ψυχολογία στην Εθνική μας.

Στην επανάληψη, άλλοτε ο Νικοπολίδης και άλλοτε οι αμυντικοί μας έδιωχναν τη μπάλα στις προσπάθειες των Ρώσων, με την Εθνική μας να απειλεί με το 2-2 στο 77' με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα. Παράλληλα στο άλλο παιχνίδι το γκολ των Πορτογάλων έδινε την πρόκριση στους διεθνείς, αρκεί οι τελευταίοι αν δεν ισοφάριζαν, τουλάχιστον να μην δέχονταν άλλο γκολ.

Οι ...καρδιές των Ελλήνων πήγαν να ...σπάσουν στη μεγάλη ευκαιρία των Ρώσων, όταν σε παράλληλο γύρισμα προς την εστία και τη μπάλα να περνά από δυο Ρώσους, ευτυχώς κανείς τους δεν την βρήκε. Γιατί πολύ απλά αν την έβρισκαν αυτή θα κατέληγε στα δίχτυα του Νικοπολίδη και με το 3-1 θα περνούσαν στα προημιτελικά οι Ίβηρες.

Το τελικό σφύριγμα του Γάλλου ρέφερι Βεσιέρ ήταν η λύτρωση για την Ελλάδα και τους Έλληνες με την Γαλανόλευκη να προκρίνεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, σε ισοβαθμία με τους Ισπανούς. Τα δύο τέρματα παραπάνω έκριναν το εισιτήριο καθώς οι δύο ομάδες είχαν πλήρη ισορροπία στο μεταξύ τους παιχνίδι (1-1) και στη διαφορά τερμάτων (0 και οι δυο), όμως τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του Ρεχάγκελ έναντι των δυο των Ισπανών έκριναν και την πρόκριση.

">http://

Ρωσία (Γκεόργκι Γιάρτσεφ): Μαλαφέεφ, Ραντίμοφ, Καριάκα (46' Σίτσεφ), Γκούσεφ, Μπουλίκιν (46' Σέμσοφ), Σαρόνοφ (56' Σένικοφ), Ανιούκοφ, Αλένιτσεφ, Εβσέεφ, Κιριτσένκο, Μπουγκάγιεφ.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης (89' Φύσσας), Δέλλας, Μπασινάς (42' Τσιάρτας), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Βρύζας, Καψής, Κατσουράνης, Παπαδόπουλος (69' Νικολαΐδης).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ