Βαθμολογία

Πλήγμα για την κυβέρνηση η πρόταση μομφής της ΝΔ

Τριγμούς στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης προκάλεσε η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την ΠΓΔΜ. Με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο η κυβέρνηση δέχθηκε πλήγμα τόσο αριθμητικό όσο και -κυρίως- ηθικό.

Ο Πάνος Καμμένος αναγκάστηκε να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ τον Δημήτρη Καμμένο, που αντιτάχθηκε στην κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα να μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης στους 153 βουλευτές.

Ο Δημήτρης Καμμένος είχε προαναγγείλει τη στάση που θα τηρήσει, παραμένοντας επί της ουσίας συνεπής σε μια εκ των βασικών και πάγιων θέσεων των ΑΝΕΛ ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα «δίνει» στους γείτονες το όνομα «Μακεδονία».

Ωστόσο, το «αντάρτικο» αυτό ήρθε σε αντίθεση με την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου να δικαιολογήσει την αλλοπρόσαλλη στάση του, δηλαδή από τη μία να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση που υπογράφει τη συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» την Κυριακή στις Πρέσπες και από την άλλη να υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται με κάθε τρόπο στο «ξεπούλημα» του ονόματος της Μακεδονίας.

Το «αντάρτικο» του Δημήτρη Καμμένου σε αυτήν την τακτική του προέδρου των ΑΝΕΛ αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος με την στάση του στο θέμα του Μακεδονικού κατέστησε τους ΑΝΕΛ ένα κόμμα χωρίς αντίκρισμα και αξιοπιστία στους ψηφοφόρους του. Η διαγραφή του ήταν συνεπώς προδιαγεγραμμένη.

Ωστόσο, η κίνηση του Δημήτρη Καμμένου δεν αποτελεί ισχυρό πλήγμα μόνο κατά του Πάνου Καμμένου προσωπικά, αλλά προκαλεί τριγμούς συνολικά στην κυβέρνηση, καθώς η εσωτερική έριδα για το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ λαμβάνει πλέον μεγαλύτερες διαστάσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Το βέβαιο είναι ότι η πρόταση μομφής της ΝΔ, αν και καταψηφίστηκε, κατάφερε τελικά να πλήξει την κυβέρνηση, αφενός μειώνοντας την κοινοβουλευτική της δύναμη, αφετέρου σκιάζοντας την φιέστα για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες την Κυριακή.

in.gr