Βαθμολογία

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 73-58

Στη σκιά του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου και μέσα σ’ ένα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εντός έδρας του Ολυμπιακού με 73-58 στον τρίτο τελικό της Stoiximan.gr Basket League κι έκανε το 2-1 στη σειρά.

Οι “πράσινοι” πήραν το προβάδισμα και χρειάζονται πλέον μία νίκη για να κατακτήσουν και φέτος το ελληνικό πρωτάθλημα. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη (14/6) στο ΣΕΦ, εκεί όπου το “τριφύλλι” θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το πρωτάθλημα και οι Πειραιώτες να φέρουν τη σειρά στα ίσια (2-2) για να παίξουν τα ρέστα τους σε πέμπτο τελικό στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Κέι Σι Ρίβερς με 15 πόντους, με τον Καλάθη να πραγματοποιεί πληθωρική εμφάνιση, μετρώντας 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα. Καταλυτική ήταν και η παρουσία του Κρις Σίνγκλετον με 9 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 κοψίματα. Από πλευράς ηττημένων, πρώτος σκόρερ ήταν ο Σπανούλης με 14 πόντους, 6 ασίστ, αλλά και 5 λάθη.

Με συνταγή ΣΕΦ ξεκίνησε τον τρίτο τελικό ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος έβαλε στην αρχική πεντάδα τον Ματ Λοτζέσκι και τον Κέι Σι Ρίβερς. Ο Καταλανός τεχνικός σημάδεψε τα “ερυθρόλευκα” γκαρντ, δίνοντας την εντολή στους δύο φόργουορντ του να ποστάρουν συνέχεια. Οι δύο Αμερικανοί πέτυχαν τους πρώτους 11 πόντους του “τριφυλλιού” στο παιχνίδι, την ώρα που ο Ολυμπιακός χτυπούσε στο ζωγραφιστό με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Με το σκορ στο 11-9 στο 5′, ο Παναθηναϊκός έτρεξε σερί 7-0 και ξέφυγε με 18-9 στο 8′, με τον Ολυμπιακό να απαντά με δικό του σερί 6-0 (σ.σ. δύο τρίποντα από Ουίλτζερ και Σπανούλη) και να μειώνει σε 18-15 στο 9′. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 1/3 βολές του Καλάθη (19-15), ο οποίος πήρε το φάουλ από τον Παπανικολάου. Ο Έλληνας φόργουορντ του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκε έντονα στους διαιτητές και χρεώθηκε και με τεχνική ποινή, πηγαίνοντας με δύο φάουλ στον πάγκο.

Οι Πειραιώτες κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια (20-20) στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, με τον Τσάβι Πασκουάλ να ανακατεύει την τράπουλα και να ρίχνει στο παρκέ τους Λεκαβίτσιους κι Αντετοκούνμπο. Ο Λιθουανός γκαρντ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, κατάφερε να προσφέρει 9 ποιοτικά λεπτά, ξεκουράζοντας τον Καλάθη σχεδόν σ’ όλη τη δεύτερη περίοδο.

Με το σκορ στο 24-22, ο Παναθηναϊκός έτρεψε επιμέρους σκορ 8-2 και ξέφυγε με 8 πόντους (32-24), με τον Ολυμπιακό να αδυνατεί να βρει εύκολα σκορ, έχοντας σε κακή μέρα τους περισσότερους παίκτες του. Ο Γιώργος Πρίντεζης δεν μπόρεσε και πάλι να τραβήξει το κουπί στην επίθεση, την ώρα που ο Πασκουάλ έριχνε στο παρκέ για τελευταία λεπτά του ημιχρόνου και τους Όγκαστ και Παππά.

Ο πάγκος βοήθησε τους “πράσινους”, οι οποίοι πήγαν στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (38-28), μετά από buzzer beater τρίποντο του Καλάθη από ασίστ του Παππά.

Ο Ρίβερς ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στους 12 πόντους (42-30) στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, με τον Ολυμπιακό με μπροστάρη στον Γιώργο Πρίντεζη. Ο Ολυμπιακός, με επιμέρους σκορ, 2-7, μείωσε σε 44-37 στο 25′.

Ο Πασκουάλ έριξε στο παρκέ ξανά τον Όγκαστ, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Μιλουτίνοφ, αλλά και τον Μάικ Τζέιμς, ο οποίος ήταν σκιά του εαυτού του στο παιχνίδι. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απάντησε στον Καταλανό τεχνικό, ρίχνοντας στο παρκέ για πρώτη φορά τον Μπράουν στο 27′.

Οι άμυνες των δύο ομάδων συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να σκοράρουν σχεδόν μόνο με βολές.  Το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε, πάντως, τους “πράσινους” μπροστά στο σκορ με διψήφια διαφορά, με τον Αντετοκούνμπο με buzzer beater δίποντο, έπειτα από ασίστ του Τζέιμς, να γράφει το 54-42 του τρίτου δεκαλέπτου.

Όσο κακός ήταν ο Τζέιμς στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, τόσο καλός ήταν στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Ο Αμειρκανός γκαρντ πήρε τις αγαπημένες τους επιθέσεις “ένας εναντίον ενός” και με πέντε σερί πόντους, ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά στους 15 πόντους (59-44 στο 32′), βάζοντας γερές βάσεις νίκης για το “τριφύλλι”.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να σκοράρει, με τους Αντετοκούνμπο και τον Όγκαστ να δίνουν πολύτιμες βοήθειες στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, η οποία ξέφυγε με 19 πόντους (63-44), έπειτα από τρίποντο του Καλάθη στο 33′.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση και με σερί 6-0 μείωσε σε 63-50 στο 35′, με τον Γκιστ να γράφει με 1/2 βολές το 64-50. Ακολούθησε νέο σερί 5-0 από τον Ολυμπιακό, με τον Παπανικολάου να ρίχνει με τρίποντο τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα (64-55).

Ο Τσάβι Πασκουάλ κάλεσε τάιμ άουτ, με τον Τζέιμς να ευστοχεί στη συνέχεια σε τρίποντο, γράφοντας το 67-55. Ο Ολυμπιακός είχε και πάλι απάντηση με τον Ουίλτζερ, ο οποίος με τρεις πόντους μείωσε εκ νέου στους 9 πόντους (67-58).

Ο Τζέιμς έγραψε το 69-58 στο 38′, με τον Ρόμπερτς να αστοχεί σε ελεύθερο τρίποντο στην επόμενη επίθεση και τον Τζέιμς να παίρνει το ριμπάουντ και να “καθαρίζει” την υπόθεση νίκη για τον Παναθηναϊκό.

ebasket.gr