Η Κένυα εξέφρασε και επίσημα τη δυσαρέσκειά της, μέσω της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας (NOCK), για εκπομπή που μετέδωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, στην οποία ενέπλεκε τους αθλητές της αφρικανικής χώρας σε εκτεταμένο ντόπινγκ.
Ο πρόεδρος της NOCK, Κιπτσόγκε Κέινο, εκτίμησε ότι οι κατηγορίες του καναλιού αποτελούν μέρος ενός τεχνάσματος για να διαταράξει την προετοιμασία των αθλητών της Κένυας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
«Οι αθλητές μας γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.Είναι θεμιτό να θυμόμαστε ότι έχουμε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, το οποίο είχε απονεμηθεί αρχικά σε άλλο αθλητή, που εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση ντόπινγκ» είπε ο Κέινο.
Η αναφορά του έχει να κάνει με τον Μαροκινό παγκόσμιο πρωταθλητή του 2005, Ρασίντ Ραμζί, ο οποίος αγωνίστηκε το 2008 στο Πεκίνο με τα «χρώματα» του Μπαχρέιν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ, το οποίο στη συνέχεια αποδόθηκε στον Κενυάτη Αζμπελ Κίπροπ, που είχε τερματίσει δεύτερος.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τον Παγκόσμια Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), για να συμβουλεύουμε τους αθλητές μας.
Εχουμε προσκαλέσει τον WADA, ακόμη και να έρθουν σε εμάς, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν ελεύθερα σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους τους αθλητές μας» πρόσθεσε ο Κέινο.
Το ARD, στο ρεπορτάζ που παρουσίασε, συνέδεσε αρκετούς Κενυάτες αθλητές με γιατρούς που ειδικεύονται σε ντόπινγκ αίματος, μια πρακτική που μαστίζει όχι μόνο τους καλύτερους δρομείς της χώρας, αλλά και πολλούς ξένους αθλητές, οι οποίοι προπονούνται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
Ο πρόεδρος της κενυατικής ομοσπονδίας στίβου, Ισάια Κιπλάγκατ, ανακοίνωσε άμεσα την έναρξη έρευνας για τις καταγγελίες του καναλιού, τις οποίες όμως θεωρεί «ως μια ανήθικη επίθεση κατά της ειλικρίνειας των αθλητών».