Βαθμολογία

Ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών

Την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Ανδριανούπολης ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολιτικές ομάδες απείλησαν την Τουρκία με κυρώσεις εάν δεν συμβεί αυτό.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης (17/4), οι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν ως «απαράδεκτη» την κράτηση των δύο στρατιωτικών χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες.

Απηύθυναν, δε, κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πρωτοβουλίες και να εξετάσει το εάν θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία για την ένταξη, από τη στιγμή που η κυβέρνηση αδιαφορεί για το κράτους Δικαίου.

«Έχουμε συζητήσει το θέμα της Τουρκίας πάρα πολλές φορές και ποτέ δεν έχουμε αναφερθεί σε κάτι θετικό. Τώρα μιλάμε για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που πέρασαν από λάθος τα σύνορα. Δεν κατανοούμε γιατί κρατούνται οι Έλληνες στρατιωτικοί» δήλωσε η Μποτίλ Βαλέρο από την Σουηδία, Ευρωβουλευτής της Ομάδας τωv Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, που εκπροσωπούσε την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε πως το ζήτημα ανησυχεί τόσο τους στρατιωτικούς όσο και τις οικογένειές τους.

Όπως ανέφερε ο Επίτροπος Στυλιανίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει επανειλημμένως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις πρακτικές., καθώς πέρα από τις διαφωνίες μας η συνεργασία μας είναι απαραίτητη.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε απομακρύνεται διαρκώς από την Ε.Ε, ιδίως στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου», είπε.

«Η κατάσταση στην Συρία απαιτεί συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές. Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει την τριβή και τις εντάσεις με τα κράτη μέλη μας. Αυτά είναι τα μηνύματά μας στον μόνιμο διάλογο με την Τουρκία. Οι υπηρεσίες της ΕΕ θα παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει και στην υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το καλό των δύο στρατιωτικών και των οικογενειών τους», πρόσθεσε.