Βαθμολογία

Από Απρίλιο η απόδοση του «τέλους» πλαστικής σακούλας

Ως τη Δευτέρα 30 Απριλίου θα πρέπει να δηλωθεί για να αποδοθεί στο δημόσιο, το ποσό που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις ως περιβαλλοντικό τέλος των 4 λεπτών ανά πλαστική σακούλα, για τις σακούλες που διέθεσαν κατά το α΄τρίμηνο της χρονιάς.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών ορίζεται ότι η δήλωση για το περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στις πλαστικές σακούλες θα υποβάλλεται ανά τρίμηνο και έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά. Έτσι η δήλωση θα υποβληθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018.

Ωστόσο από την διατύπωση με την οποία κατατέθηκε η διάταξη, δεν διευκρινίζεται εάν η διορία περιλαμβάνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα ή, αν πχ πέφτει σε αργία, μπορεί η δήλωση (ή και η πληρωμή) να μετατίθεται και στην πρώτη εργάσιμη του επόμενου μηνός. Για τον μήνα Απρίλιο πάντως δεν γεννάται ζήτημα (30 του μηνός είναι ημέρα Δευτέρα) αλλά μέχρι να ψηφιστεί η διάταξη ενδεχομένως να υπάρξει αποσαφήνιση ή αλλαγή της.

Συγκεκριμένα το άρθρο 119 του νομοσχεδίου ορίζει τα εξής:

Μέτρα διαχείρισης των πλαστικών σακουλών μεταφοράς

«Αρμόδια για τον έλεγχο της ορθής απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους είναι αποκλειστικά η Φορολογική Διοίκηση.

Η δήλωση απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας υποβάλλεται από τα υπόχρεα πρόσωπα στη Φορολογική Διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά. Η δήλωση υποβάλλεται για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2018.

Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας που επηρεάζουν τη λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης ή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων αντίστοιχων εξαιρετικών και δυσμενών συμβάντων που επηρεάζουν φορολογούμενους, με απόφαση του Υπουργού των Οικονομικών μπορεί να ορίζεται διαφορετική προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης ή να χορηγείται παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης αυτής, καθώς και διαφορετική προθεσμία καταβολής του τέλους.

Η απόφαση παράτασης εκδίδεται το αργότερο μέχρι τη λήξη της προβλεπόμενης προθεσμίας και ισχύει από το χρόνο έκδοσής της. Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την επιβολή, είσπραξη και απόδοση του τέλους αυτού».

πηγή: protothema.gr