Βαθμολογία

Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες

Νέες κυρώσεις σε επτά Ρώσους ολιγάρχες επέβαλαν οι ΗΠΑ, την Παρασκευή (6/4). Οι ολιγάρχες κατηγορούνται για υποστήριξη των προσπαθειών του Βλαντίμιρ Πούτιν υπονομεύοντας τις δυτικές δημοκρατίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τους επιχειρηματίες ως μέλη του «στενού κύκλου» του Πούτιν. Οι αρχές θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία.

Ανάμεσα σε αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις βρίσκεται ο μεγιστάνας της βιομηχανίας αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάστα και ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθυντής της κολοσσιαίας κρατικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom. Στο στόχαστρο βρίσκονται συνολικά επτά ολιγάρχες, 12 εταιρείες τις οποίες διοικούν ή των οποίων είναι ιδιοκτήτες, 17 ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και μια κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων.

«Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες ως απάντηση στο σύνολο της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης τάσης της ρωσικής κυβέρνησης να αναπτύσσει με θράσος κακόβουλες δραστηριότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προσάρτηση της Κριμαίας, η βία στην ανατολική Ουκρανία, η στήριξη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η συνεχιζόμενη κακόβουλη κυβερνοπειρατεία», είπε ένας αξιωματούχος. «Αλλά κυρίως, αυτή είναι μια απάντηση στις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις για την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών», πρόσθεσε.