Βαθμολογία

«Θα εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη χρήση του όρου Μακεδονία»

Σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση κινείται ακόμη μία φορά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.Σε συνέντευξή του στον Ant1, το πρωί της Τρίτης (27/3), ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη ν Τουρκία, ενώ για τα Σκόπια δήλωσε πως θα εμποδίσει με κάθε τρόπο τη χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Δικαιώθηκα για τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε, λέγοντας ότι αυτή την ορολογία χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ορεστιάδα και αυτό είναι το πνεύμα της παρέμβασης της ΕΕ στην Τουρκία.

Απαντώντας στις δηλώσεις Κουβέλη περί «υπερτροφικού λόγου» από τον ΥΕΘΑ και επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., λέγοντας ότι «την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τη χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Έλληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «οι δύο στρατιωτικοί είναι όμηροι, διότι βρίσκονται έγκλειστοι σε μια φυλακή, χωρίς επί 26 ημέρες να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, ενώ εκατοντάδες φορές τα τελευταία χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, στρατιώτες και από την Ελλάδα και από την Τουρκία επεστράφησαν μετά από συνεννοήσεις μεταξύ των διοικητών των μονάδων στη μεθόριο».

«Από την πρώτη στιγμή, που δεν έγινε εφικτή η συνεννόηση μεταξύ των ταξιάρχων, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρόκειται για ομηρία. Μιλάμε για Ευρωπαίους πολίτες. Δεν είναι μόνο Έλληνες, διότι είναι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που φυλούν ευρωπαϊκά σύνορα και είναι και νατοϊκοί στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα γυρίσουν ως το Πάσχα»

«Θεωρώ ότι η παρέμβαση των κ. Γιούνκερ και Τουσκ θα έχει αποτέλεσμα και οι δύο στρατιωτικοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους πριν από το ορθόδοξο Πάσχα. Ωστόσο, δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί, διότι στην Τουρκία υπάρχει και ένας Αμερικανός όμηρος, ο πάστορας Μπράνσον, τον οποίο ο Ερντογάν θέλει να ανταλλάξει με τις ΗΠΑ με τον Φετουλάχ Γκιουλέν», σημείωσε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε ότι«αν η Τουρκία πράγματι είναι ειλικρινής και θέλει να επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, δεν μπορεί να κρατάει δύο στρατιωτικούς και του ΝΑΤΟ, στο οποίο είναι μέλος».

«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να εμποδίσουμε χρήση του όρου "Μακεδονία"» 

«Είναι αδύνατον, με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στα Σκόπια, να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που είναι όρος της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτό προϋποθέτει εκλογές», εκτίμησε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της γειτονικής χώρας». Ερωτηθείς για το αν αυτό μπορεί να σημάνει και αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας ότι η σύμπραξη των ΑΝ.ΕΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε στη βάση συγκεκριμένων όρων και στόχων.

«Αν ωστόσο όλα αυτά γίνουν», πρόσθεσε, «εμείς, ως κυβερνητικός εταίρος, δεν θα συμφωνήσουμε να έρθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή, κάτι που προϋποθέτει και τη συμφωνία της ΝΔ, τότε θα δούμε ποιες θα είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Καμμένος, συμπληρώνοντας ότι «για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να το θέλουμε και εμείς και ο κ. Τσίπρας».