Βαθμολογία

«Μας προβληματίζει ότι δεν λύθηκε σε μια μέρα»

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του από τις Βρυξέλλες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα, μετατρέποντάς το από διμερές σε διεθνές. Παράλληλα, τόνισε πως ακόμη παραμένει άγνωστο για τι ακριβώς κατηγορούνται οι δύο στρατιωτικοί και αυτό δημιουργεί «ερωτήματα και αμφιβολίες».

«Όσο συντομότερα λυθεί τόσο πιο ξεκάθαρες θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών μας για να επανέλθουν στο πλαίσιο της καλής γειτονίας» είπε ο κ. Τσίπρας για το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν το θέμα της ομηρείας γιατί θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλω να ελπίζω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το εάν οι στρατιωτικοί είναι όμηροι.

«Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι' αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Για το Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», της είπε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

«Δείτε το όλοι, είναι εδώ ως «Γκόρνα Ματσεντόνια». Χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Έχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: Μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον.

Για μας είναι μία ιστορική πρωτουβουλία αλλά δεν είναι υπαρξιακή υπόθεση. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύσει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.