Βαθμολογία

Απορρίφθηκε η προανακριτική για Κουρουμπλή, Ξανθό, Πολάκη

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης κατά τριών υπουργών της κυβέρνησης απορρίφθηκε. Πιο συγκεκριμένα, η ψηφοφορία για προανακριτική, που έγινε την Πέμπτη (8/3) στη Βουλή, αφορούσε τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό. Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας ήταν τα εξής:

  • Για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ψήφισαν υπέρ της πρότασης της ΝΔ 86, κατά 151 και παρών ένας. Βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για τον Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν υπέρ 88, κατά 145 και παρών ένας. Βρέθηκαν 33 άκυρα ψηφοδέλτια.
  • Για τον Παύλο Πολάκη ψήφισαν 81 υπέρ, 149 κατά και ένας παρών ενώ βρέθηκαν 31 άκυρα ψηφοδέλτια.

Τα άκυρα είναι των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που επέλεξε αυτή τη γραμμή κατόπιν συνεννόησης της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Διαφορετική στάση κράτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ψήφισε, όπως ο ίδιος δήλωσε, υπέρ της πρότασης της Ν.Δ.

Το αίτημα της Ν.Δ.

Το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης έγινε προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξάνθου και του αναπληρωτή του κ. Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επί του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών».

Από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Βουλή στις 5/2/18 από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκύπτει, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να διερευνηθούν είναι και η μη τιμολόγηση φαρμάκων, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο η Εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει στη δικογραφία για την Novartis.