Βαθμολογία

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τετάρτης (7/8), απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 (που καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 και του 2015).

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2015 παρέλαβε ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας να παραστεί στην τελετή της απονομής. Το βραβείο το αφιέρωσε στους «πατέρες της διηγηματογραφίας μας παράδοσης, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και παραμυθίας».

Το ίδιο βραβείο για το 2016 κατέκτησε ο Βασίλης Βασιλικός ο οποίος κάλεσε «να προχωρήσουμε μπροστά με τα βραβεία», συμβάλλοντας στην ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία (μυθιστόρημα, διήγημα-νουβέλα, ποίηση, δοκίμιο-κριτική, μαρτυρία-βιογραφία-χρονικό-ταξιδιωτική λογοτεχνία και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι) για το 2015 έλαβαν οι Χρήστος Χωμενίδης, Ανδρέας Μήτσου, Ζέφη Δαράκη, Κατερίνα Σχινά, Νίκος Μπακουνάκης, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπενβενίστε.

Τα Λογοτεχνικά Βραβεία για το 2016 έλαβαν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ηλίας Παπαμόσχος, Δημήτρης Αγγελής, Σοφία Κολοτούρου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Βέης, Σοφία Νικολαϊδου, Βασιλεία Γεωργίου και Χρήστος Κολτσίδας.