Βελτιώσεις σε επιμέρους ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου έφερε στο... παρά πέντε της ψήφισης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο να καταστήσει πιο δίκαιο το νέο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων.

Όπως αποκάλυψε χθες η «Η», οι τροποποιήσεις αφορούν τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, δηλαδή τα ταξί, τα καφενεία σε μικρά χωριά, αλλά και τους ασφαλιστικούς συμβούλους.

Στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε: «ακούσαμε τις αντιδράσεις και σήμερα παρουσιάζουμε νομοτεχνικές βελτιώσεις» και ανακοίνωσε τέσσερις εξαιρέσεις από το τεκμήριο.

Οι τέσσερις βελτιώσεις - εξαιρέσεις

Εξαιρούνται πλήρως τα καφενεία από το τεκμήριο σε χωριά κάτω από 500 κατοίκων και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων

Η δεύτερη παρέμβαση - εξαίρεση αφορά τα περίπτερα επειδή έχουν χαμηλά έσοδα. «Μας έπεισαν στο διάλογο, να υπάρξει μία ειδική εξαίρεση ως προς τον τζίρο τους».

Η τρίτη αφορά τους ασφαλιστικούς συμβούλους που δουλεύουν με έως δύο εταιρείες

Και στα ταξί όσοι έχουν μερίδιο έως 25%, θα έχουν μείωση 50% στο τεκμήριο.

«Με όλες αυτές τις ρυθμίσεις ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπίσει το σύνολο της φοροδιαγυγής;» διερωτήθηκε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης και απάντησε: « Όχι, μιλάμε για περιορισμό της φοροδιαφυγής.»

Και συνέχισε: «Προσδοκούμε να έχουμε παραπάνω φορολογικά έσοδα από τους ελεύθερους επαγγελματίες 550 εκατ. ευρώ.

-Προσδοκούμε περισσότερα έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και από τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

-Προσδοκούμε έως το 2027 έσοδα 3 δισ. ευρώ

-Επιδιώκουμε πιο δίκαιο σύστημα για όλους».

imerisia.gr