Βαθμολογία

Κινητή τηλεφωνία από την Google

Σε επέκταση των δραστηριοτήτων της προς την κινητή τηλεφωνία προσανατολίζεται ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Google, δημιουργώντας αυτοτελές δίκτυο.

Στην εν λόγω αγορά το μερίδιό της θα είναι μικρό, αλλά αρκετά σημαντικό, ώστε και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να μπορούν να επωφεληθούν από νέες ιδέες της Google. Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης της εικόνας της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη - όπου έχει βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων λόγω της δεσπόζουσας θέσης της και της παρακολούθησης εταίρων των ΗΠΑ-, αποσκοπεί να βελτιώσει και τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου.

Ο αντιπρόεδρος της Google και αρμόδιος για το τμήματα νέων προϊόντων, Σαντάρ Πιτσάι, ανέφερε ότι η εταιρεία αποσκοπεί να παρουσιάσει ιδέες στην αγορά επωφελείς και για άλλους ομίλους παροχής υπηρεσιών κινητής. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο κ. Πιτσάι στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου κινητής τηλεφωνίας Mobile World στη Βαρκελώνη. Με την ευκαιρία ανέφερε ως παράδειγμα τα κινητά έξυπνα τηλέφωνα Nexus, τα οποία ναι μεν σχεδίασε η Google, αλλά όμως κατασκευάστηκαν εν τέλει από άλλες εταιρείες κινητών. Αντιστοίχως, θα κινηθεί και σήμερα η Google στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Πάντως, ο κ. Πιτσάι δεν διευκρίνισε εάν το νέο αυτό εγχείρημα θα αφορά και άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ. Προσέθεσε, εντούτοις, ότι δεν ενδιαφέρει τον όμιλο να μετεξελιχθεί σε πάροχο μεγάλης κλίμακας, αλλά να εισάγει καινοτομίες, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα, που προσφέρει το σημερινό «οικοσύστημα» κινητής τηλεφωνίας.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η Google συνεργάζεται με τις Vodafone, Telefonica και Telstra για την παροχή ασύρματης και υψηλής ταχύτητας σύνδεσης στο Ιντερνετ σε αγροτικές περιοχές. Η σύνδεση αυτή διεκπεραιώνεται μέσω μεγάλων μπαλονιών με θερμό αέρα. Πάντως, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times προειδοποιούν τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας ότι η Google θα γίνει πανίσχυρη ανταγωνίστρια. Στις ΗΠΑ, σημειωτέον, η ταχύτητα πρόσβασης στον Ιντερνετ και το κόστος υστερούν έναντι της Ευρώπης. Βελτιώνοντας την ταχύτητα, θα μπορέσει η Google να εφαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο: να συνδεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι στο Ιντερνετ, ώστε να κάνουν χρήση και των λοιπών υπηρεσιών της.

Πηγή: Η Καθημερινή