Βαθμολογία

Πρόσω ολοταχώς για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου

Κλείνει τα εσωκομματικά και από Δευτέρα η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητες, με την κατάθεση των πρώτων νομοθετημάτων στη Βουλή, ανάμεσά τους οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα ανοίξει και ο φάκελος για τα οικονομικά των κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους δανειστές και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στον απόηχο της οποίας γεννήθηκαν ερωτήματα για τις πραγματικές διαθέσεις ορισμένων βουλευτών απέναντι στο κείμενο-γέφυρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει να ανησυχεί για την περίπτωση που τελικώς η ψηφοφορία κατατεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο. Στελέχη της πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενη ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν διαρροές (μία-δύο τις εκτιμούν) και τονίζουν ότι ακόμη και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που διαφωνεί με τον πυρήνα της συμφωνίας, στο τέλος της παρέμβασής του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και να εργαστούμε για τη χώρα».

Αντιθέτως στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαφαίνεται ενόχληση για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που ψήφισε «κατά» κι αυτό διότι η συμπεριφορά της το τελευταίο τριήμερο χαρακτηρίζεται ανεξήγητη αφού επί της ουσίας έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση με αιχμή τη στάση της στο θέμα της άρσης της ασυλίας Γεωργιάδη.

 

Πάντως η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη ως προς το εάν η συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί ή όχι από τη Βουλή. Και δείχνει ότι δεν βιάζεται να λάβει κάποια οριστική απόφαση, αφού όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει να προηγηθεί η επικύρωση από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και κατόπιν να μπουν οι υπογραφές επί του κειμένου των θεσμών (Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ).

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα την απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα εκλέξει νέο γραμματέα και ολιγομελή Πολιτική Γραμματεία. Ωστόσο, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι ακόμη και αν υπάρχει νομική κάλυψη που επιτρέπει τη μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, η κυβέρνηση οφείλει να την περάσει από την Ολομέλεια για αμιγώς πολιτικούς λόγους.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της απερχόμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει μέρα με τη μέρα μάχες. Όπως είπε «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, όπως και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας».

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό, αλλά και στην υλοποίηση του κεντρικού κορμού των δεσμεύσεων ΣΥΡΙΖΑ στα λαϊκά στρώματα, «προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η γεωπολιτική δυναμική της χώρας για τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης. Όταν αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν δικαιολόγησε τις ανησυχίες ορισμένων στελεχών και αναγνώρισε εμμέσως ότι η συμφωνία θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Όμως είπε στα μέλη του οργάνου ότι κατά τη διαπραγμάτευση έγιναν προσπάθειες από τον Αντ.Σαμαρά, το ΕΛΚ και τον Β.Σόιμπλε να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις και να δημιουργηθούν προβλήματα με τις τράπεζες.

Βούλα Κεχαγιά
Πηγή: Newsroom ΔΟΛ