Βαθμολογία

Η Σαουδική Αραβία επικρατεί στον «πόλεμο» του πετρελαίου

Την εκτίμηση ότι αποδίδει η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να διολισθαίνουν προκειμένου να πλήξει τους ανταγωνιστές της στην παραγωγή πετρελαίου διατυπώνει το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε χθες κατά 2,82 δολάρια ή 5,5% στα 48,17 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Ιανουαρίου.

Το Bloomberg αναφέρει πως ήδη τρεις μήνες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ της 27ης Νοεμβρίου να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής αμετάβλητα οι εξέδρες γεώτρησης στις ΗΠΑ δουλεύουν στο «ρελαντί», τα επενδυτικά σχεδία των εταιρειών εξόρυξης πάσχουν από χρηματοδότηση και χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου απολύονται.

Ο αριθμός των εξέδρων γεωτρήσεων πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 37 την περασμένη εβδομάδα σε 1.019, το μικρότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2011. Από τις 5 Δεκεμβρίου, συνολικά 556 εξέδρες έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας. Είναι ενδεικτικό πως εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Shell Plc και της Chevron Corp. έχουν ανακοινώσει περικοπές δαπανών περίπου 50 δισ. δολάρια από την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ