Βαθμολογία

Παραδίδουν πινακίδες λόγω τελών

Ξεπερνούν τους 50.000 οι ιδιοκτήτες ΙΧ, που δεν μπορούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας και έχουν ήδη παραδώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Στόχος του υπουργείο είναι να μην παραδοθούν και φέτος 135.000 πινακίδες όπως έγινε πέρυσι, ώστε η μείωση των εσόδων που θα προκύψει να μην υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να καταβάλλουν την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, της έκτακτης εισφοράς και του Τέλους επιτηδεύματος, αλλά και την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει 1,138 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 1,310 εκατ. ευρώ από τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών έως το τέλος του 2014. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, έτσι ώστε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου να μην φέρει χαλάρωση ούτε στις πληρωμές αλλά ούτε και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, οι οποίες ούτως ή άλλως καλούνται να πετύχουν πολύ φιλόδοξους στόχους ως το τέλος του έτους κι ενώ η φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων έχει χτυπήσει "κόκκινο".

Μέσα σε αυτόν το μήνα θα πρέπει να εισπραχθούν 8,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 5,5 δισ ευρώ είναι φορολογικά έσοδα. Ωστόσο ήδη παρατηρούνται... αρρυθμίες, όπως αποτυπώνεται στην "τρύπα" των 650 εκατ. ευρώ, με πιο ανησυχητικό σημάδι την επιβράδυνση των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ το Νοέμβριο, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν, πάντως, ότι η παρατηρούμενη αύξηση της κατανάλωσης βενζίνης και πετρελαίου, θα τονώσει και τα έσοδα από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τις εφορίες και για να υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της νέας ρύθμισης οφειλών, αφού πέρα από τις ανάσες στον προϋπολογισμό, η μαζική ανταπόκριση των φορολογούμενων εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλύνει τις πιέσεις της τρόικας για πρόβλεψη κριτηρίων υπαγωγής.

Ως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις, για ρύθμιση οφειλών 850 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από την πρώτη δόση που έχουν καταβάλει αυτοί οι οφειλέτες ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ.

Πηγή: megatv.com