Βαθμολογία

Επιστροφή ΦΠΑ σε 7 μέρες

Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς η επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε επτά ημέρες από την υποβολή της αίτησης μοιάζει τουλάχιστον με... ανέκδοτο. Η μέση αναμονή φθάνει τις 310 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις δε, όπου στη διάρκεια της αναμονής η επιχείρηση κατεβάζει ρολά αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας.

Το σκηνικό αυτό θα επιχειρήσει να ανατρέψει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, με απόφαση στην οποία μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και υπογράφεται εντός των ημερών. Με την απόφαση θα ανοίξει ο δρόμος για το απίστευτο: επιστροφές ΦΠΑ σε φορολογικά συνεπείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσα σε μία εβδομάδα.

ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ «ΠΡΟΣΩΠΟ»

Το διαβατήριο για επιστροφές ΦΠΑ εξπρές δεν θα είναι άλλο από το «πρόσωπο» της εταιρείας. Καθαρό φορολογικό μητρώο, να μην έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία δηλαδή, συνέπεια στην υποβολή δηλώσεων και την απόδοση φόρων, ανάλυση με κριτήρια κινδύνου ροπής προς φορολογικές παραβάσεις.

Οι προϋποθέσεις θα περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση. Ετσι, αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, δημιουργείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία στην οποία δεν θα χωρά ο ανθρώπινος παράγοντας για να φρενάρει ή να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφών ΦΠΑ. Αν το προφίλ της εταιρείας δείχνει συνέπεια, ο δρόμος των επιστροφών θα είναι ανοιχτός, με κατάθεση των ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα γίνεται έλεγχος. Θα διενεργείται όμως εκ των υστέρων, αφού έχει γίνει η επιστροφή φόρου, προκειμένου να είναι διασφαλισμένο και το Δημόσιο έναντι τυχόν περιπτώσεων δικαιούχων επιστροφών-«μαϊμού».

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΟΥΝ

Οι επιστροφές-εξπρές αναμένεται να ενεργοποιηθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Το νέο σύστημα επιστροφών θα έρθει συμπληρωματικά στη δυνατότητα που θα δοθεί επίσης τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 500.000 ευρώ σε πρώτη φάση (έχει υποβληθεί αίτημα στην Κομισιόν για αύξηση του ορίου στα 2 εκατ. ευρώ) να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ ώσπου να τον εισπράξουν.

Τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πως θα έχουν ευνοϊκή επίδραση στις συνθήκες ρευστότητας των επιχειρήσεων υποβοηθώντας τις προσπάθειες επανόδου της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές ΦΠΑ με διαδικασίες-εξπρές αποτελούν μνημονιακή δέσμευση.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Έλενα Λάσκαρη)